Resepi Kek Pandan Kukus Cheese leleh Sukatan Cawan

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Pandan Kukus Dengan Cheese Meleleh-Saya tengah cari masa lapang untuk buat kek kegilaan ramai nih.Pulak tu, yang jadi viralnya, kek pandan kukus cheese meleleh ni nak jugak sama macam yang dibuat oleh Kak Azlina Ina-Chef kek yang sangat selamba dan juga kelakar dalam facebooknya tu.

Inilah rupa kek Pandan kukus Cheese Azlina Ina 

Orang baik ni memang ramai orang sayang kan.Tuhan lagilah sayang!Kak Azlina Ina sangat tidak kedekut berkongsi cara buat kek padahal itulah sumber rezekinya.Hebat tak hebat, memang hebat!Saya sangat impress dengan jiwa besarnya yang berkongsi ilmu dan keyakinannya terhadap rezeki itu dari Allah semata-mata.

Semoga Allah tambah dan luaskan rezeki kak Ina sekeluarga.aamiin.Orait, memandangkan saya memang tengah kemaruk belajar buat kek, jadi haruslah kek kukus pandan dengan cheese ini menjadi salah satu koleksi dalam simpanan saya.hehe.

Pandan cheese leleh hasil jualan Baker Azlina Ina.Tengok lapisan cheese dia pun dah terliuq ko.

Sedapnya lahai..kannn.

Jika anda juga berminat, bolehlah tengok-tengok resepi Kek Pandan Kukus Dengan Cheese Meleleh air tangan Kak Azlina Ina-Terbaik dan tersedap:)

Bahan asas membuat Kek Pandan Kukus Cheese leleh Azlina Ina
Sumber Resepi : Fb Azlina Ina 
Bahan A: 
5 biji telur gred A
1 camca besar ovellate
3/4 cawan gula kastor
1 camca besar pes pandan
1 camca kecil pewarna hijau ( kalau nak hijau yang cantik, beli jenis dark green)
semua bahan di atas putar dengan kelajuan tinggi selama 20 minit/warna jadi pudar)
Bahan B:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat
 (semua bahan dia atas ayak)
1/2 camca kecil cream of tartar
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan minyak -
Cara Menyediakan Kek Pandan Kukus Cheese
  1. Masukkan bahan ayak sedikit sedikit ke dalam Bahan A - 
  2. Putar lebih kurang 5 minit - 
  3. Masukkan minyak dan susu dan kaup balikkan (sebatikan) 
  4. Sapukan loyang dengan minyak dan letak kertas kek
  5. Masukkan adunan - Kukus guna api sederhana selama 40 - 45 minit atau sehingga kek masak 
Bahan Topping Kek Pandan Kukus Cheese 
  1. 250 gram cheese
  2. 1/2 cawan susu pekat manis 
  3. 1/2 cawan whipping cream
  4. Putar hingga sebati (kalo ikut resepi asal simpan dalam peti sejuk 10 minit)  
  5. Curah atas kek 
  6. Tambah 1/4 susu cair - untuk lapisan cheese jika mahu cheese yang meleleh
  7. Curah atas kek 
  8. Parut cheedar tabur atas curahan krim tadi sbg hiasan
Step By Step Kek Pandan Kukus Azlina Ina

 Ini ialah campuran telur, gula, ovalate, emalco pandan dan pewarna hijau yang disudah diputar menggunakan mixer. Mix adunan sampai adunan jadi sedikit cair.Bila kita jatuhkan dia, adunan jatuh dengan perlahan.

Kemudian, masukkan minyak dan kacau laju untuk buang angin dalam adunan. Step ini penting bagi mengelakkan kek berlubang-lubang banyak dan mendap di bahagian tengah.
Yang ini pula kita sudah masukkan adunan dalam bekas yang kita sediakan.Adunan mesti dimasukkn 3/4 atau separuh dari bekas yang nak dimasukkn dalam pengukus. Pastikan pengukus sudah dipanaskan terlebih dahulu.Selain itu, jangan lupa wrap bekas tadi dengan plastic wrap supaya kek tidak bantat bila terkena wap air.

Kalau menggunakan bekas seperti ini, kukus dalam tempoh 10-15 minit.Kemudian, kecilkan api sedikit ( jika meggunakan pengukus manual), angkat plastic wrap seperti dalam pic, dan cucuk menggunakan lidi atau garfu.Dalam pic ni, Kak Azlina kita guna pisau selamba jek.kihkih.Ingat, jangan angkat bekas pengukus keluar dari pengukus.Kalau belum masak, teruskan mengukus lagi.

wahhh..kek pandan sudah siap dikukus! nampak sangat gebus dan moist kann.
terbaik betul resepi kak Azlina Ina ni:)

Perkara wajib tak kira bekas tu kecik atau besar ialah wajib terbalikkan kek atas board untuk 
elakkan kek mengecut.Kena buat cepat-cepat tak payah tunggu sejuk sebab kalau lambat graviti akan menarik kek ke bawah dan kek akan jadi kecut.

Kek pandan kukus ini nampak gebu dan elok rupanya selepas proses kita terbalikkan kek sekejap tadi.

Bile sejuk bolehlah  belah kek kepada dua bahagian dengan menggunakan benang.Bahan yang digunakan untuk buat topping cream cheese ini ialah 250g cream cheese,1/2 cawan susu pekat ,1/2 cawan whipping.Putar sehingga sebati dan simpan sekejap dalam peti sejuk sekitar 10 minit untuk dapatkan cream yang pekat dan kental.Lapisan pertama tuang cream cheese yang pekat.Kemudian bila dah sejuk, masukkan lapisan kek yang separuh tadi dan tuang cheese yang cair pula.Untuk dapatkan cheese yang cair,baki cheese tadi tambah 1/4 cawan susu cair dan tuang atasnya.

Akhir sekali untuk hiasan atas kek pandan kukus ni bolehlah parutkan cheddar cheese dengan parutan jenis halus.Barulah nampak macam snow white gitu.heheh.

Selamat mencuba juga kepada geng yang suka buat kek:)-Harapnya time saya buat nanti hasilnya sama macam kek pandan kukus Cheese kak Azlina Ina punya.huhu.aamiin.



Post a Comment

8 Comments

  1. Tq sis ..nak try..hm teringin sangat

    ReplyDelete
  2. biasanya resepi macam ni makan untuk berapa orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sis, kalau ikut saiz bekas, resepi ini boleh dapat dua bekas container dlm gambar, dalam 4-5 org dewasa makan,InshaAllah:)

      Delete
  3. kalau guna telus saiz b berapa biji yer?

    ReplyDelete

Thanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!