Monday, March 20, 2017

Tips Dan Cara Mudah Buat Kerabu Taugeh Dan Pucuk Ulam Raja Yang Sedap

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tips Dan Cara Mudah Buat Kerabu Taugeh Dan Pucuk Ulam Raja Yang Sedap-Haih.Panjang pulak tajuk post akak kali ni.haha.Orait,minggu lepas, akak balik kampung Encik Suami di Muar, Johor.Part balik kampung yang best ni bila mak muar ( mak mertua den) akan tanya nak makan apa?Akak bajet menantu hantu ni.kehkeh.

Akak request kat mak mertua nak makan kerabu :)

Biasanya Encik Suami akan ke pasar dengan mak, akak tukang pesan je.Saja biar anak dengan anak together pi pasar sama-sama.Asalnya nak makan kerabu taugeh dengan daun selom, tapi balik pasar mak bagitahu daun selom takde, pasrah jelah.Pucuk ulam raja pon boleh mak.Kita buat dia kann.

orait, ni rupa pucuk ulam raja, kot bila-bila ekau nak mintak suami pi pasar dan dia tak tahu
rupa ulam raja macam mana, ko tayang pic ni kat dia okeh.haha.

Kebetulan masa request nak makan kerabu atau orang jawa panggil urap atau keluban ni, ada pucuk daun ubi muda kat tepi rumah mak, maka abah pun petik sekali dan masukkan juga dalam kerabu yang kita orang plan nak buat.

Yup, abah mertua akak pun tolong petik daun pucuk ubi dengan siap bersihkan sekali dik oi.Kalau nak buat kerabu, daun pucuk ubi tu ekau kena celur dulu dik.Karang serupa kambing pulak ko makan daun pucuk ubi yang belum masak.kihkih.

Ini antara bahan utama nak buat kerabu taugeh dan pucuk ulam raja. Mestilah kena ada pucuk ulam raja,taugeh yang dah cuci bersih, daun pucuk ubi yang dah dicelur, ikan bilis goreng, bawang putih, cili padi dan cekur. Pic kelapa parut tak masuk lagi sebab tengah diparut.Jap lagi akak tunjuk ok.

Cekur Dalam Masakan Orang Jawa
Satu lagi tips nak bagi kerabu korang mantap, boleh masukkan buah cekur atau orang jawa panggil kencur.Akak rasa kerabu orang jawa je yang ada letak buah cekur ni.Rasanya dan baunya memang fresh.Tambah-tambah kalau kita masak lemak cili api, tumbuk sekali buah cekur ni dan hiris nipis daun cekur, memang meletup lemak cili api korang dik.Gerenti!

Tapi akak tahu, ada jugak yang tak suka bau buah cekur ni.Ikut koranglah.Kalau family atau ada kalangan family ko yang tak suka dengan bau atau rasa cekur ni, baik ko lupakan jelah.Biasanya kaum kerabat jawa macam akak ni je yang suka cekur segala bagai nih.hoho.

ikan bilis tu kita kena goreng dulu supaya kerabu kita lebih lemak, masin dan tahan lama.Cili padi tu kalau ko tak suka pedas, ko letak jelah dua tangkai cili, karang anak-beranak beratur depan toilet.Bagi family akak, kalau tak pedas, takde ummphhlah kerabu korang..muehehe.

Tiga sayuran utama kerabu kita iaitu pucuk ulam raja, daun pucuk ubi dan taugeh.

nampak tak rupa buah cekur tu.Kalau ada daun dia sekali pon boleh ko masukkan dalam
kerabu yang ko nak buat.

orait, ni complete set bahan kerabu taugeh plus ulam raja dan pucuk ubi kita.
nampak tak kelapa parut kat tengah-tengah tu,Yang kat atas tadi takde pic kelapa parut tu.

pastikan kita tumbuk dulu bawang putih, ikan bilis goreng, buah cekur dan cili padi tu ya.
Tak payah dok gediks nak blend bagai.Tumbuk-tumbuk sudah.

Lepas tumbuk bahan tadi, kita masukkan dalam bekas yang ada kelapa parut.
Kasi gaul bagi rata.Masa ni boleh masukkan garam dan gula sesedap rasa je.

ok, yang ini bahan tumbuk dah sebati dengan kelapa parut.Kalau boleh nak bagi kerabu kita rasa lemak dan sedap, gunalah kelapa yang muda dan ambil yang bahagian putihnya sahaja.

kita gaul dulu pucuk ubi yang dah dicelur tadi.Jangan pulak ko tabur semua sayur tu dalam satu bekas.Jenuh pulak karang ko nak gaul bagi rata.

Kalau rajin, pucuk ulam raja tu boleh je ko hiris halus, tapi mak mertua akak kata kita ramas dan patah-patahkan sendiri dengan tangan pun ok, daun tu pun lembut je.

last sekali barulah kita masukkan taugeh.

yay! dah siap kerabu taugeh plus ulam raja dan pucuk ubi kita.

Dah siap.Mudah je kan buat kerabu taugeh ala jawa ni.Lepas ni takde alasan kalau suami korang 
mintak buatkan kerabu taugeh. Sebenarnya sayur ulaman itu boleh ikut kesukaan kita.
Kita buat dia kann.haha.

Siap je kerabu taugeh ni, akak dengan anak bujang mertua akak terus je ngap kerabu ni.Sedapnya la hai.Makan gitu je pun.Ni kalau dapat makan dengan nasi panas, memang meletop beb!Dah, jangan buat muka malas, pi dapur ko sekarang, buat kerabu ni,lepas tu, hantar komen kat blog akak ni, jadik ke tak kerabu korang.

Terima kasih baca post Kerabu taugeh ulam raja dan pucuk ubi akak ni ya!Semoga dapat beri manfaat dan bantu readers buat kerabu yang sedap.yeahh.

Saturday, March 18, 2017

Beli Online Baju Fesyen Muslimah Moden di Lanafira.com

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Beli Online Baju Fesyen Muslimah Moden di Lanafira.com-semakin hampir kita dengan musim perayaan, maka semakin banyaklah tawaran-tawaran dan promosi baju raya yang kadang-kadang akan buat kita rambang mata menengoknya kann? hehhe.Jangan risau. Ini bukan benda baru bagi kita-kita yang suka shopping online kekdahnya.


Kenapa shopping baju kena online? mestilah sebab best, jimat dan sah-sah ko boleh pilih baju kesukaan tanpa sesiapa kacau kann.kihkih.Nampak sangat ko ni memang hantu shopping!

Sebenarnya, akak nak story mory pasal sebuah online shop yang tengah popular sekarang sebab menawarkan pelbagai jenis baju muslimah moden.First time akak klik online shop ni, mak aih.Hebat betul orang melayu kita niaga sekarang ya!memang suspek dan respek ko!

Tapi, sebelum akak bawa pi shopping online kat Lanafira.com, online shop yang jual macam-macam baju muslimah moden yang cantik, angun dan bergaya, akak nak kongsi sikit tips kalau nak beli baju secara online.Yelah, kalau boleh, barang yang kita dapat tu biarlah sesuai dengan duit yang kita dah keluarkan kan.Opss..cakap pasal duit, kalau beli baju muslimah kat Lanafira.com ni, kita memang boleh jimat banyak sebab harganya memang sangat mampu milik dan sesuai dengan kualiti yang ditawarkan.yeahh.


Berikut ini adalah tips berbelanja baju secara online, yang boleh kita gunakan sebagai panduan agar tak kecewa saat berbelanja online.Sumber ambil dari SINI.

Tips Beli Baju Fesyen Muslimah Moden Secara Online

1. Bahan baju 
Teliti dan perhatikan dengan detail dari bahan apakah baju yang hendak anda beli. Pada umumnya, bahan-bahan seperti spandex atau rajutan, warnanya akan lebih kusam atau gelap jika dibandingkan warna yang ada di dalam foto. Sedangkan warna yang cenderung tidak berbeda jauh adalah yang berbahan katun, lemon squash dan twistcone.

2. Ukuran baju 
Untuk bahan lokal, umumnya ukuran baju paling besar adalah fit to L. Namun jangan bayangkan bahawa ukuran ini diciptakan untuk tubuh plus size, karena ukuran fit to L juga sebenarnya ukuran tubuh normal. 

Sedangkan Anda yang memiliki tubuh plus size, pastikan berbelanja online khusus di online shop yang menyediakan ukuran plus size. 

Untuk bahan import, atau baju premium, biasanya selalu dicantumkan ukuran detail, berapa lingkar dada panjang baju, serta panjang lengan. Ini akan mempermudah Anda mengukur baju yang pas dengan tubuh Anda. 

3. Tebal atau tipisnya bahan 
Memang tidak mudah untuk mengukur tebal atau tipisnya bahan saat berbelanja online. Namun, menurut Elfrida, seorang owner butik online, "harga juga menentukan kualiti bahan. Bahan import dan premium, biasanya memang harganya mahal. Tetapi ada harga ada rupa kan."

Anda juga harus sedar, bahawa barang yang ditawarkan dengan harga murah, terkadang memiliki kualiti yang kurang baik. Anda tidak boleh menyatakan penjual telah membohongi Anda, karena Anda juga setuju membeli barang dengan harga murah. 

4. Harga 
Tentunya semakin baik kualiti barang, semakin mahal harganya. Kebanyakan barang import jauh lebih mahal. Selain kualiti, kos penghantaran juga perlu dipertimbangkan.

Modern Peplum Yang Menawan Hati
Orait, ini antara baju kesukaan yang popular pada setiap hari raya atau pilihan untuk pi kenduri kendara.Sekali tengok, pasti tertawan sebab modern peplum ni masih mengekalkan ciri tradisionalnya yang tersendiri.Paling best, kalau kita shopping di Online Shop Lanafira, setiap baju yang dijual disertakan 'features' khas untuk koleksi baju tersebut.

Jadi, ia sangat membantu kita untuk membuat pilihan. Harga dan saiz juga dipamerkan bagi memudahkan kita membuat perbandingan atau menentukan saiz dan juga ukuran badan.


Special Features:

Short peplum modern
Two piece set
Round neckline
Long Sleeves with zip fastening (ablution friendly)
Back zip fastening
Left and right pleated peplum
Unlined
Opaque
Mermaid cutting skirt with extra volume at the back
Material : Japanese High Quality Cotton
Model is wearing M size
Model is 165 cm tall
Available in sizes from S to XL (please refer to size chart)

Alana Kebaya Lanafira
Alana kebaya pula merupakan kebaya potongan pendek yang sangat cantik dan selesa.Ditambah lagi dengan buatan daripada kain Japanese High Quality Cotton, ia pasti membuatkan kegembiraan anda berganda bila mengenakan Alana Kebaya.Masa nilah nak jadi gadis ayu, kot boleh bagi cair hati bakal mak mertuo ekau.hoho.

Potongan kain adalah dari style mermaid cutting, pastinya membuat anda terpegun dengan kemodenan kebaya ini.Gabungan dua warna yang unik pada setiap Alana Kebaya menambahkan lagi seri kepada pemakainya.Pendek kata, kalau balik rumah mertua tu, ko lah menantu yang paling gorgeous masa tu.Hebak bukan?pheww.

Kebaya potongan pendek yang elegan dan menarik

Melissa Long Dress Yang Sangat Selesa
Bagi anda pula yang sukakan pakaian longgar, tidak terlalu menonjol, maka saya sarankan anda memilih Melissa Long Dress yang cute, ringkas tetapi masih dapat menyerlahkan kejelitaan anda.Ha, gitu sekali ko.Akak pun suka dengan Melissa Dress ni.

Pelbagai pilihan warna longdress yang flowy

Nampak tak potongan bahagian bawah longdress ni yang flowy, kalau ada feeling nak jadi Cinderella tu, bolehlah ambik satu Melissa Long Dress ni.hehe.Diperbuat daripada jenis kain Italy Heavy Moss Crepe, akak pasti adik-adik tak akan berfikir dua kali untuk dapatkan longdress ni kann.

Sebenarnya ada juga design longdress yang tak flowy.Yelah, orang pompuan ni taste dia macam-macam.Takpe.Jangan risau.Kat Lanafira.com, cakap je, nak design longdress yang macam mana, sume depa ada.yolah tu!

Akak belanja pic longdress yang lain pulak ya!Ikutlah ekau nak pilih yang mana.Harganya pun bukan sampai ko kena ikat perut sebulan, kalau dah suka tu, pejamkan mata.Lepas tu baru fikir nak makan macam mana.Ekau ikutlah nasihat akak ko yang tak berapo nak berkenan ni.kihkih.


Nampak tak zip tersembunyi tu, longdress ni memang mudahkan kita nak ambik wudhu.
Memang best dan terbaik.
Terdapat juga zip pada bahagian dada, sangat sesuai kepada kalangan ibu yang masih menyusukan baby.Leher bulat pada design longdress ini juga membuatkan kita 
yang bertudung juga rasa lebih selesa.

Bagi anda yang mengutamakan keselesaan pakaian dari segi saiz, jenis kain dan juga ukuran yang lebih terperinci, Lanafira.com juga menyediakan chart ukuran baju yang lengkap untuk anda.Jadi tak payah risau kalau beli baju tu.Insha Allah, kita akan lebih puas hati dengan adanya kemudahan ini.

Bagi memudahkan anda bershopping di Lanafira.com, saya kongsikan pautan mudah untuk ke website tersebut seperti di bawah :

KLIK PIC DI BAWAH UNTUK KE ONLINE SHOP LANAFIRA

 Website Lanafira-Jualan baju muslimah moden secara online

KLIK PIC DI BAWAH UNTUK KE FANPAGE LANAFIRA DI FACEBOOK


Alhamdulillah, thanks reading this review for Lanafira.com.Semoga anda mendapat kepuasan dengan membuat belian baju fesyen muslimah di Lanafira.com-Kongsikan dengan rakan-rakan anda, online shop baju fesyen muslimah yang terunggul dalam pasaran sekarang!


Thursday, March 09, 2017

Impian Miliki Rumah Kedua Jadi Kenyataan

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cukup dua tahun kami menunggu, baru-baru ni saya dan Encik Suami telah selesai urusan mengambil kunci rumah baru kami.Alhamdulillah:).Kalau anda rajin tengok-tenngok post saya sebelum ini, memiliki rumah kedua ini adalah impian kami pada tahun 2015, dan telah dapat kami miliki menjelang Februari 2017.

Ingat lagi masa plan nak beli rumah tu, banyak jugak cabaran yang kami hadapi.Ketika itu berbelah bagi sama ada nak beli tanah lot atau beli rumah dah siap. Sampai satu tahap, Encik Suami hampir nak beli rumah second yang orang nak jual.Sesungguhnya, Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kami .Akhirnya, Encik Suami jumpa satu iklan di mudah.my.

Harga rumah tu antara mampu milik dan mampu tengok je mulanya.haha.Akhirnya kami buat keputusan untuk datang sendiri dan tengok rumah yang katanya sedang dalam fasa pembinaan.Yeahh. Kini, Allah rezekikan kami untuk miliki rumah double storey dengan empat bilik tidur, tiga bilik air dan keluasan rumah 22 x 75 sq,  dan juga dalam lokasi yang seperti kami inginkan.

Bandar Springhill di Port Disckson, lokasi yang menjadi pilihan kami sekeluarga
untuk menetap selepas ini.Insha Allah.

anak beranak kami angkut time nak pi ambik kunci rumah baru.
excited bebenor ni.kehkeh.

Dalam tempoh mula membeli rumah kedua ini, ada beberapa hal yang kami hadapi. Sebagai kakitangan awam, memang saya dapat kemudahan pinjaman untuk membeli rumah.Jadi, saya manfaatkan kemudahan ini. Pinjaman perumahan saya ini hanya lulus sekitar 80 peratus sahaja.Pada peringkat awal, kami tersalah merujuk gred gaji saya, dan membuat pinjaman perumahan  sebanyak RM400,000.

Selepas permohonan, rupanya saya hanya layak memohon sehingga RM 380 00O sahaja.Masa tu pulak, dah suka sangat dengan rumah dan lokasi yang kami dapat, kami teruskan juga pembelian rumah ini dan harus pula membayar wang beza sekitar RM20,000.

Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami, dalam tempoh dua tahun, rumah yang kami tunggu pun siap pembinaannya.Antara perkara menarik mengenai rumah kedua kami ini ialah, ia seperti kebetulan tetapi kuasa Allah tiada siapa yang dapat menghalangnya.

Sebenarnya, sebelum kami buka mulut kepada keluarga tentang hasrat kami untuk membeli rumah kedua di Port Dickson, Abang sulung saya lebih dahulu bertanya sama ada saya sudah rancang untuk beli rumah dengan kemudahan dari kerajaan. Abang Long saya ni, nama je kerja Lecturer, tapi minatnya terhadap pelaburan hartanah sangat hebat,dia berkongsi minat dengan suami saya.

Lalu, Abang Long saya mula bercerita tentang sebuah lokasi yang sering dilaluinya tiap kali menghantar anak sulungnya di Uitm Seremban.Abang Long saya pernah tedetik dalam hatinya, untuk mencadangkan supaya kami membeli rumah di kawasan tesebut.

Yang surprisenya, rumah yang Abang Long saya maksudkan itu, adalah area rumah yang sama yang sedang kami usahakan untuk membelinya pada masa itu.Subhanallah!Dan sekarang, alhamdulillah, rumah itu sudah dapat kami miliki dan Insha Allah bakal kami diami tidak lama lagi:)

 Bersama Evelyn, lawyer yang uruskan hal pengambilan kunci rumah 

Masa ni kami perlu selesaikan bayaran deposit air dan api dan juga bayaran 
lewat proses permohonan  pinjaman perumahan pada peringkat awal dahulu.
Jumlah bayaran sekitar RM2000 +- ( selepas dapat pengurangan)

 Perjalanan ke rumah baru. Satu lagi yang kami suka tentang rumah ini ialah lokasinya yang dekat dengan masjid. Antara ciri-ciri lokasi rumah yang saya dan Encik Suami impikan:)

 Konon-konon baru first time nak buka pintu rumah, padahal dah banyak kali jugak kami singgah sini time otw balik ke kampung di Johor atau balik ke Kuala Lumpur.kehkeh.
oklah, bagi chance kat mama...

Seronok budak-budak ni dapat tengok rumah baru.At least, impian nak duduk rumah landed bersama anak-anak dapat kami penuhi, Insha Allah.

 Ini pemandangan sebelah dalam rumah, masa ni kami tengok rumah di area tempat kami yang sedang dalam renovation.

 menarik jugak kalau dapat buat ruang tamu dengan lighting macam ni kann..
duitnya pun menarik jugak ni..mueheheh...

ruang tangga untuk ke tingkat atas

 bahagian wet kitchen

 bahagian dry kitchen

view belakang rumah

Orait, kita balik dulu.Lain kali kita singgah lagi.
semoga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga untuk menetap di sini.aamin.

Kepada readers, jika anda kakitangan awam dan belum lagi menggunakan kemudahan peminjaman yang disediakan bagi pembelian rumah, saya nasihatkan mulalah berfikir untuk memiliki rumah sendiri. Jangan ambil masa terlalu lama, sehingga usia sudah 30-an tetapi masih belum memiliki rumah sendiri.Ia akan melibatkan urusan tempoh bayaran balik pinjaman dan banyak lagi.

Kita perlu rancang dan gunakan kemudahan yang disediakan kepada hal-hal yang dapat menambah baik kehidupan dan kewangan keluarga.Saya pula sangat bersyukur dan berterima kasih kerana suami saya seorang yang menyukai pelaburan hartanah dan bijak mengurus kewangan keluarga.

Pada usia kami pertengahan 30an lagi, kami sudah dapat merealisasikan banyak perancangan dan impian kami.Dalam senyap-senyap juga, suami sudah membeli rumah ketiga yang terletak di Cyberjaya sebagai salah satu aset pelaburan dan rancangan mengukuhkan kewangan keluarga. 

Jika anda tidak punya ilmu berkaitan hal pembelian rumah atau pengurusan kewangan, usahakan mencari dan mengumpul maklumat dan info yang tersedia dalam banyak laman web yang berkaitan.Ya, usaha mendapatkan ilmu dan belajar memahami ilmu yang diketahui sangat mudah dan penting.

Dalam zaman teknologi maklumat seperti ini, kemudahan mendapatkan pelbagai ilmu sebenarnya hanya dihujung jari sahaja!Usahakan sekarang, anda pasti beroleh hasilnya:)

Thanks, reading this entry !
Mohon doakan urusan pertukaran perkhidmatan saya ke Negeri Sembilan diluluskan dan dipermudahkan ya.:)

Sunday, March 05, 2017

Pendapatan Google Adsense Semakin Lumayan

Dengan Bismillah
As Salam dan Salam Sejahtera,
Ada baca post saya sebelum ini? Tentang masalah laptop yang keyboardnya problem, kemudian lepas baiki kena pulak skrin led nya tiba-tiba kosong je, ha sekarang ni alhamdulillah, semuanya dah ok.Tapi tulah, sepatah kata aluan Encik Suamiku, nak tak nak, sediakan jelah ongkosnya.huhu.Akak pasrah dik.Dekat satu ribu jugak nak settle kan benda ni semua. Lepas ni, kena rajin update blog, supaya income Adsense lebih masyuk.kehkeh.


Cubaan Mohon Pasang Iklan Google Adsense
Income Adsense? Yup! Akak dah nampak sekarang, betapa lumayannya bila kita dapat pasang iklan Google Adsense kat dalam blog kita.Mana nak dapat iklan Adsense ni kak? Tak susah dik, ko pi Google pasal iklan Adsense ni, melambak je akk jumpa.kihkih.

Ceritanya dulu, masa mula-mula akak apply iklan ni, tak approve pun.Masa tu apply sebab nak try blog akak ni layak ke idak nak dapat iklan adsense tu.Setahun jugak akak tunggu. Sambil tu akk buat tak nampak je yang dia bagitahu sebab-sebabnya.Antaranya dia ada bagitahu pasal content blog yang sepatutnya dalam Bahasa Inggeris.

Kali kedua, akk cuba lagi apply.Masa tu katanya Google dah terima blog berbahasa Melayu untuk pasang iklan Adsense.Owh, depa dissapprove lagi.Masa tu pun masih fikir, takpe kot.Nak cuba je kann.Suatu hari, kakak akak ( my lovely sister ok..) yang juga blogger mantap, nasihatkan Akak supaya cuba apply lagi.Rugi tak apply sebab pendapatan iklan tu dibayar dalam USD, lumayan beb!( materialistiknya ko..)

Pendapatan Google Adsense Semakin Lumayan
Alhamdulillah, Google Adsense Akak mula approve sekitar bulan Ogos 2016.Sejak tempoh itu, akk dah terima dua kali bayaran dari iklan tu.Setiap satu kali bayaran tu sebanyak usd106 ( lebih kurang). Dia ikut setting kita dalam akaun Google Adsense tu.Macam Akak buat setting tu, kalau earnings dalam akaun dah capai usd100, Akak akan cashout atau minta depa bank in terus dalam akaun kita.

Kalau ikut nilai mata wang semasa negara kita, setiap usd100 yang akak dapat, akak akan dibayar sebanyak RM400 lebih kurang gitu.Amacam? Jika anda memang suka jana pendapatan pasif dari blog macam akak, kenalah usahakan untuk apply Google Adsense dalam blog.

Sebenarnya, banyak je pengiklan lain selain Google Adsense yang bayar kita dalam usd, cuma setiap pengiklan ada syarat-syarat yang kita kena ikut.Anda harus rajin mencari info dan maklumat yang berkaitan jika anda mahukan pendapatan lumayan macam akak.hehhe.

Kenapa pasang Google Adsense lumayan?
Kenapa akak kata lumayan? Yelah, kita just pasang iklan ikut panduan dan tips yang pihak Google Adsense beri dalam dashboard earnings kita, update blog macam biasa ( kalau macam akk ni, just maintain traffic sehari sekitar 20k-30k, sekarang pulak dah semakin kurang update blog) tapi kalau kita memang banyak post content yang bagus kepada readers, insha Allah, tak payah update selalu, traffic masih boleh maintain..:)

Dengan traffic yang akak dapat, akak boleh dapat sekitar rm10-rm20 sehari, bayangkan jika traffic blog anda lebih banyak dari itu, pastilah pendapatan anda lebih tinggi daripada apa yang akak kongsikan ini. Bermulalah sekarang dan jana pendapatan pasif anda melalui blog!


payment akan dibayar setiap 21hb jika sudah cukup earnings seperti yang kita tetapkan

pendapatan daripada Google Adsense yang dibayar dalam usd:)

Akak pernah kongsikan dalam blog sebelum ini, ada beberapa tips yang pihak Google Adsense tengok sebelum mereka approve permohonan kita untuk pasang iklan adsense dalam blog kita.Antaranya kita kena jaga dan pastikan content kita adalah karya kita yang asli.Bukan content yang copy paste dari sana sini.

Yang lain-lain tu, anda boleh baca kat sini : Tips Pasang Iklan Adsense Dalam Blog.

Post ini ialah sebagai memenuhi permintaan rakan blogger yang mahu akak kongsikan pendapatan adsense yang diterima.Jadi, ia lebih banyak berdasarkan pengalaman dan eksperimen akak sendiri.Jika anda mempunyai cara dan tips yang lebih bagus, bolehlah kongsikan dengan readers blog ini dan kongsikan dalam ruangan komen:)

Terima kasih sudi baca entri ini, semoga bermanfaat kepada anda semua..:)

Friday, March 03, 2017

Tips Dan Cara Mudah Buat Cup Cake Coklat Moist

Dengan Bismillah,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Terasa lama pulak saya tak update resepi cuba buat sendiri ( omputihnya kata Do It Yourself ). Sebenarnya saya tetap masak macam biasa cumanya tak sempat nak kongsi lagi dalam blog kecik ni.Yelah, saya ingatkan bila start cuti sekolah, maka akan cutilah semuanya.Err..kononnyalah kan.

Padahal tak sedar tu, time cuti sekolahlah anak-anak pakat buat sekolah sendiri kat rumah.haha.Bajet macam ada anak sorang.Dan anak sorang tu baby lagi.kehkekh.Saya hanya sepenuh masa di rumah mulai minggu ketiga cuti sebab minggu pertama cuti masih ke sekolah dan kena bagi siap dan setel semua report tahunan bagai.

Orait, kek coklat kukus moist ni saya buat beberapa minggu lepas sebelum cuti sekolah.Kali ini bukan anak-anak yang teringin makan kek coklat tapi mama depa yang sorang nilah tetiba teringin makan kek coklat versi cup cake dengan topping bagai.hoho.

Kek Coklat Moist Kesukaan Famili
Bab kek coklat moist ni, memang feveret saya anak beranak.Tambah lagi kalau dapat makan dengan topping yang meleleh tu kan.Jom saya belanja gambar kek coklat kukus moist versi cup cake saya.Tak jugak cup cake sangat sebab saya belasah guna container yang biasa orang buat letak dadih tu.hhehe.Asal bahagia takpelah dik oii.

Cup Cake Coklat Moist Paling Sedap dan Mudah
Memang tak dapat nak nafikan keenakan bila kita dapat makan dan rasa kek coklat yang kita buat sendiri.Dapat pulak resepi yang memang mudah dan sedap.Hmm..inilah hasilya!Kalau nak resepi buat cup cake coklat ni boleh tengok dekat sini : Resepi cup cake coklat kukus moist-

Suka tak tengok cup cake ni?Comel je kan.Tu belum rasanya lagi yang moist dan yummy!

Cup cake ni saya guna resepi yang saya biasa guna dan saya dah kongsi pun dalam blog ni.Memang mudah nak membuatnya walaupun kita baru kali pertama mencubanya.:)

Kalau setakat sebiji cup cake ni, boleh tahan lima minit je kenyangnya.hahha.Mahu dua tiga biji makan baru puas hati kann.

Saja tunjuk close up sikit.Kalau bab deco cup cake nampak gayanya saya memang failed lagilah..



Kek Coklat Kukus Moist Dalam Container Dadih
Yang ni pulak saya buat dalam container dadih.Puas hatilah jugak bila boleh makan puas-puas anak beranak.Sebab tu saya suka buat sendiri kat rumah.Kalau beli dekat luar, mahu habis dua tiga puluh hinggit hanya nak layan cup cake yang ciput ni kan.Tambah lagi saya ni bukan setakat dua tiga orang anak beb, sebelah tangan tu..Alhamdulillah jelah kan.Syukur..:)

yang ni saya baru tuang adunan kek coklat kukus moist dalam container
tak boleh isi penuh, karang melimpah cup cake akhkak..kihkih..

Kan dah kata tadi.Nampak gebu dan kembang elok je kan cup cake coklat moist ni.Bab rasa tak payah cerita.Ramai yang guna resepi ni dan bagitahu kek coklat ni memang sedap dan moist.

Yang ini saya dah siram topping.Dah tabur coklat rice juga.Tapi nampak kedekut sikit part coklat rice tu sebab dah tu je bajet yang ada.hihi.

Sebenarnya tak tahu teknik curah topping dalam container ni.Saya guna sudu kecik je time curah topping tu.Tu yang nampak tak smooth tekstur coklat topping dia.Haih.amatur betul bab deco kek ni.

cup cake yang ni belum tabur coklat rice lagi.saya letak yang colourful rice dulu.Tak boleh letak banyak-banyak.jimat beb.kedekut tau.haha.

Yang ni dah kenapa? Tulah pasal.terkejut I tengok dia merekah kat tengah-tengah tu.Inilah istimewanya buat resepi DIY kat kitchen kita kan.Ada ke chef femes nak tunjuk pic yang macam ni semua? Takde kan.Kat blog Akhkak je you all jumpa ni semua.kehkeh.

Ada jugak beberapa kali saya tengok CD ni tentang tips dan cara buat cup cake sendiri di rumah.Kalau anda berminat atau ada hasrat nak buat part time jual cup cake, panduan yang saya kongsikan ini pasti dapat bantu :Panduan Buat Cup Cake Di Rumah-Sila klik.

Orait semua readers, terima kasih baca sampai habis cerita buat kek coklat sendiri saya ni.Moralnya kalau benda yang kita boleh buat sendiri dan ada kemampuan, buat jelah kat rumah tu.At least anak-anak pompuan kita tu tengah learn how mum should do at home.ceh gitu.:)-