Saturday, July 22, 2017

Blog Cik Matahariku Capai 18 Juta Pageviews

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Syukur Alhamdulillah-Kini Blog Cik Matahariku sudah mencapai pageviews sehingga 18 juta pageviews.Kesibukan menguruskan persiapan raya dan menjalani rutin Ramadhan yang baru berlalu, saya tak sedar pun, tahu-tahu pageviews blog 18 juta sudah bertukar ke 19 juta pageviews.



Kenaikan pageviews yang melonjak tinggi menjelang ramadhan baru-baru ini
Alhamdulillah,rezeki berblog:)

Dalam tempoh sepanjang sebulan Ramadhan lalu, sekejap masa sahaja pageviews blog ini mencapai 1.1 juta pageviews.Kalau ikutkan pageviews ini lebih rendah berbanding pageviews ramadhan blog ini pada tahun lalu yang mencapai sehingga 1.4 juta pageviews dalam tempoh sebulan.

Kepuasan Berblog
Haih.Gigih ko update statistic pageviews blog ya.hahha.Apa maknanya semua ni.Kalau ikutkan, bagi korang yang tahu baca sahaja blog akhkak ni, memanglah takde rasa apa kot.huhu.Bagi seorang blogger, yang gigih cari masa untuk menaip dan cuba konsisten bangunkan dan majukan blog personal sendiri dengan info dan input yang terbaik kepada readers blognya, pasti pageviews ini dapat melahirkan kepuasan dan kesyukuran yang tidak berbelah bagi.Sungguh beb!



Adalah juga orang baca post saya ni kan.mueheh.Paling best bila pageviews kita meningkat ni tak lain tak bukan ialah part earnings iklan Google Adsense kita juga semakin bertambah dan berganda nilainya.Tambah-tambah lagi dalam usd kann.Nampak sangat mata duitannya ko ni.

Sebenarnya bab earnings tu satu hal, satu lagi yang ingin saya kongsikan di sini, dengan berblog juga kita dapat buat amal jariah kepada orang lain.Insha Allah, saya mohon semoga Allah terima usaha yang sangat kecil dari saya yang serba lemah dan tidak sempurna ini.Saya mohon, semoga post-post yang saya publish dalam blog ini dapat memberi kebaikan dan sedikit pengetahuan kepada readers blog ini.aamiin.

Rezeki berblog yang saya sendiri sebenarnya tidak jangka.Yup! rezeki kita ni memang dah ada, tinggal kita mahu usahakan atau tak kan? Begitulah pandangan saya tentang betapa untungnya kerana Allah buka pintu hati dan gerakkan saya untuk mendalami ilmu blogging.

Semoga dengan perkongsian ini dapat beri ilham dan idea kepada anda yang menjadi readers blog ini supaya buat satu langkah ke hadapan dalam apa jua yang anda sukai dan usahakanlah.Insha Allah.




Monday, July 10, 2017

Salam Aidil Fitri Kepada Readers Blog Cik Matahariku

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tahu-tahu sudah dua minggu kita beraya ya.14 Syawal 1438H barulah tuan tanah Blog Cik Matahariku sempat luangkan masa untuk menyampaikan salam lebaran kepada semua readers blog saya.Andai kata banyak tulisan atau catatan saya dalam blog ini yang menguris rasa, kemaafan saya pohon kerana siapa pun kita, hakikatnya memang tidak dapat lari dari berbuat kesilapan.

Gambar first Day raya di kampung saya.Alhamdulillah.
Tema merah biru kami sekeluarga.

Haih.Syukurlah masih berpeluang berbaju baru dihari raya, ada kampung dan orang tua untuk diziarahi juga sanak saudara untuk bertanya khabar.Inilah antara nikmat yang saya masih kecapi sejak hampir empat dekad menghirup udaraNya di muka bumi ini.Allahu akhbar! 

Salam Aidil fitri daripada saya sekeluarga
Semoga syawal ini menambah berkat dan rahmat Ilahi dalam keluarga kami.aamiin.

Allah lebih tahu apa yang terbaik bagi setiap hambaNya.Saya tak terfikir pun bahawa raya pada tahun ini, Allah akan hantar saya dan anak kecil saya ke hospital!Petang raya ketiga, saya dikejutkan dengan berita yang doctor minta supaya anak saya ditahan di wad kanak-kanak Hospital Muar.Yup! nikmat kesihatan hanya akan kita ketahui setelah kita mengalami kesakitan.

Si Kecil saya Aryan Iman pada hari kedua warded di hospital Muar.

Meskipun bukan saya yang sakit, tetapi menguji saya melalui anak kecil saya juga bukanlah hal mudah bagi saya sekeluarga.Bayangkan anak kecil saya yang berusia 4 tahun, yang setiap hari seawal subuh sudah diambil darahnya untuk dihantar ke makmal.

Saya kira dah teruk sangatlah tu kononnya, padahal, pada masa sama, ramai lagi ibu dan bapa yang bersedih dan murung kerana nasib bayi mereka masih tidak diketahui.Allahurabbi.Sungguhlah, saya hanya hambaNya yang sangat lemah dan serba kekurangan.Ujian untuk kami sekeluarga sebenarnya “apalah sangat” jika kami bandingkan dengan mereka yang lain yang saya temui di wad kanak-kanak ini.

Alhamdulillah, semakin baik perkembangan kesihatan Aryan Iman
Terima kasih kepada semua yang mendoakan kesembuhan Aryan Iman.:)

Bagi saya secara peribadi, biarlah raya ni saya masuk dalam #teamrayahospital kerana musibah ini, Allah bagi saya banyak pelajaran baru dalam hidup saya.Semoga Allah lapangkan masa saya untuk saya kongsikan kisah #teamrayahospital ini dengan readers blog ini semua.InshaAllah.

Salam Lebaran saudara saudari semua, Minnal Aaidil wal Faaizin..     


Friday, July 07, 2017

Jana Income Lumayan Sebagai Affiliate Tudung Si Comel

Dengan Bismillah,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Melihat kepada Program Affiliate sebagai part time untuk dapatkan pasif income yang sangat lumayan dan masyuk, baru-baru ini saya sertai satu lagi Program Affiliate bersama Tudung Si Comel.Asalnya nak cari tudung untuk anak-anak pompuan saya, akhirnya saya pilih untuk jadi Rakan Niaga Affiliate dengan Online Shop Tudung Si Comel.



Banyak perkara menarik yang ingin saya kongsikan kenapa saya berminat dan mengajak anda semua yang ingin jana duit melalui Blog.Ok, antara yang best bila kita sertai Affiliate Tudung Si Comel ini dan kita tak dapat kalau join Program Affiliate lain ialah :

  1. Apabila kita Daftar untuk jadi Affiliate Tudung Si Comelautomatik RM30 akan dimasukkan sebagai earnings dalam akaun kita.Ia dianggap sebagai bonus dan hanya boleh dikeluarkan jika komisen kita mencapai RM100.Maknanya kita akan dapat tambahan RM30.Menarik bukan?
  2. Setiap kali berjaya buat Sales dengan ID Affiliate, kita dibayar sebanyak 15 percent dari harga jualan produk tersebut.Memang taklah banyak sangat, tapi saya telah sertai Program Affiliate yang hanya tawarkan komisen 10 percent, tapi saya telah berjaya jana pendapatan sehingga RM700.
  3. Tugas sebagai Affiliate di Tudung Si Comel sangat mudah sebab kita hanya promo produk yang mensasarkan kepada golongan remaja dan kanak-kanak berusia 3 tahun hingga 17 tahun.Kebanyakannya tudung sahaja!
  4. Online shop Tudung Si Comel ini mempunyai website jualan yang menarik, produk dipamerkan dengan sangat cantik dan kemas, pembeli juga mudah membuat pilihan dari segi saiz, warna dan melihat testimoni pembeli.
  5. Sebagai Blogger, saya menyokong visi menjual tudung kanak-kanak yang ingin dicapai oleh pemilik Online Shop Tudung Si Comel ini supaya dapat mendorong lebih ramai ibu bapa muslim melatih anak-anak perempuan bertudung pada usia muda.
Orait, mungkin juga ada antara pembaca yang nak tengok sendiri, macam manalah rupa tudung budak-budak yang depa dok jual kat Online Shop Tudung Si Comel ni kan.Jangan risau, memang kerja saya kongsikan gambar-gambar tudung budak pompuan ni kepada anda semua:)

Jom kita layan gambar dulu:)
Tudung dengan label My Love, khusus direka untuk pasangan adik beradik untuk dipakai sedondon

Maklumat Tentang Tudung My Love

  1. Tudung Kanak-kanak 'My Love' Tudung ini adalah rekaan sedondon adik dan kakak. Diinspirasikan dengan harapan dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang antara adik serta kakak.
  2. Dihasilkan dengan materiel Cotton Prada berkualiti Korea yang pastinya membuatkan anak anda merasa selesa dan gembira memakainya.
  3. Ianya mudah dan sangat sesuai digayakan untuk apa sahaja majlis. Terutama untuk anak anda menghadiri kelas mengaji al-Quran.
  4. Ia juga sesuai untuk Si Comel yang mula berjinak-jinak untuk bertudung kerana ianya sangat selesa dan sejuk dipakai.
  5. Awning lembut yang mudah dipakai dan dibasuh. Dihasilkan dengan kain Cotton Prada berkualiti Korea membuatkan kanak-kanak selesa serta gembira memakainya.

Panduan Pemilihan Saiz Tudung

  1. Tudung ini dihasilkan dengan 3 saiz utama iaitu saiz bayi, saiz xs, dan saiz ss
  2. Size Bayi sesuai digayakan oleh kanak-kanak berusia 6 bulan hingga 1 tahun setengah. Model si adik kita berusia 1 tahun 6 bulan. Lilit muka: 16 inci dan Labuh dari dagu: 10 inci.
  3. Size XS sesuai digayakan oleh kanak-kanak berusia 2 tahun hingga 5 tahun. Model si adik kita berusia 5 tahun. Lilit muka: 18 inci dan Labuh dari dagu: 12 inci.
  4. Size SS sesuai digayakan oleh kanak-kanak berusia 4 tahun hingga 8 tahun. Model kita berusia 6-7 tahun.Lilit muka: 20 inci dan Labuh dari dagu: 14 inci.
Kalau ikutkan banyak lagi pilihan tudung dengan label My Love ni, dan designnya  pun pelbagai juga bukan setakat tudung kosong ya!kali ini warna tudung berbeza pulak dengan warna awning kat tudung tu Jom saya belanja lagi dua tiga keping gambar,percuma je beb:)

pilihan tudung dengan warna awning yang berbeza.Pilihan tudung yang ini nampak lebih ceria kann

Kenapa Pilih Tudung Yang Ada Awning?
Mungkin bagi sesetengah ibu bapa yang belum mempunyai anak perempuan atau ingin hadiahkan tudung yang cantik dan selesa ini kepada anak buah atau atau anak sahabat handai, tudung ini sangat sesuai digunakan untuk kalangan kanak-kanak yang baru belajar nak pakai tudung.

Dengan awning pada tudung, tudung yang dipakai akan kelihatan lebih kemas, terletak dan selesa apabila dipakai.Ia berbeza dengan tudung yang tanpa awning yang akan menyebabkan rambut mudah terkeluar dari skarf, mudah tertanggal dan mudah longgar hingga kadangkala menutup dahi dan mata anak kecil yang lasak.haha.Betul apa..:)

Orait, jika ada rakan taulan anda yang mencari online shop tudung kanak-kanak, bolehlah anda reccomendkan online shop Tudung Si Comel ini.

Terima kasih luangkan masa baca entri ini dan semoga anda dapat manfaat dari perkongsian ini-
Sampai jumpa lagi..:)

Tuesday, June 20, 2017

Pengalaman Berjaya Mohon egTukar Guru Sesi Jun 2017

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Berjaya Dalam Sekali Permohonan Pertukaran Eg Tukar Guru Tahun 2017-Alhamdulillah. Ini ungkapan terbaik saya luahkan saat saya semak keputusan Egtukar guru sesi Jun bagi tahun 2017.Saya adalah seorang daripada 2825 orang guru yang berjaya mendapat kelulusan pertukaran bagi sesi Jun 2017.Menarik dan istimewa bukan.heheh.

Alhamdulillah, Allah permudahkan hasrat kami untuk berhijrah ke Negeri Sembilan:)

Hasrat membuat permohonan pertukaran tempat perkhidmatan perguruan saya bukanlah diambil dalam jangka masa yang lama.Walaupun kami ( saya dan Encik Suami) sudah merancang untuk membeli rumah di Negeri Sembilan dan menetap di sana sehingga usia pencen ( kalau panjang umur) namun semuanya bergantung kepada keperluan semasa kami.

Insha Allah, kami bakal berhijrah ke lokasi ini pada hujung tahun ini

Desakan memohon pertukaran ini bertambah kuat apabila kami sudah mendapat kunci rumah baru kami di sana.Maksudnya rumah kami sudah siap untuk diduduki.Tambahan pula, pemotongan gaji juga sudah dibuat melalui akaun gaji bulanan saya yang pastinya akan membuatkan komitmen kewangan kami sekeluarga semakin tinggi.

Episod Permohonan Pertukaran Guru Antara Negeri.
Maka bermulalah episod permohonan pertukaran perkhidmatan saya dari Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPWP )ke Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan (JPNS).Sehingga tahun ke-7 perkhidmatan, saya tidak pernah sekali pun memohon untuk bertukar ke mana-mana.Kiranya itulah kali pertama saya buka website online eg tukar guru.huhu.

Nervous jugak sampai saya boleh lupa id dan password kat e-operasi sebelum membolehkan saya log in untuk membuat permohonan online di eg tukar guru.Yelah, sebelum ni memang tak ambik port pun bab pindah randah ni.huhu.Tahu-tahu, bila bincang dengan Encik Suami, kami sepakat untuk mempercepatkan permohonan pertukaran sebab apa yang kami dengar, bukan mudah nak dapat kelulusan pertukaran ini jika sebab tidak kuat ataupun satu lagi kalau rezeki kita memang masih kat sekolah semasa.

Bab paling sukar bila apply eg tukar guru ni ialah sebab atau alasan.walaupun saya punya alasan yang kukuh ( bagi pandangan sayalah kann) namun saya tahu kat luar sana ada beribu lagi guru yang juga mempunyai hasrat dan keinginan seperti saya.Akhirnya nanti, rezeki masing-masing juga yang menentukan permohonan kami ini lulus atau tidak.

Sempat juga saya berbincang dengan Guru Besar akan hasrat saya untuk memohon pertukaran.Asalnya saya menyatakan sebab permohonan sebagai tempoh perkhidmatan yang melebihi lima tahun.Sebab dalam pilihan tu, itu jelah sebab yang paling releven dengan saya.Yang lain tu memang tak berkaitan. Kalau ikut saya, yang sebenarnya saya mahu berpindah rumah dan menetap di lokasi yang saya mohon.

Kemudian, saya ada juga bertanya pendapat dan berbincang dengan sahabat-sahabat yang sudah berjaya dalam pertukaran mereka.Akhirnya saya memilih sebab mengikut pasangan.Betul juga.Itulah hasrat saya agar kami dapat berpindah ke rumah baru kami bersama-sama nanti.

Proses seterusnya berjalan lancar.Selain lampiran dokumen sijil nikah saya dan Suami, saya lampirkan juga surat kebenaran Suami ( cehh..kemain) yang saya edit dari contoh surat rakan saya yang sama-sama membuat permohonan pertukaran.Surat ini juga ditandatangani dengan cop rasmi Guru Besar saya. Saya tak pasti sama ada rakan guru lain ada buat seperti ini juga atau tidak.Saya harap strategi ini boleh membantu proses kelulusan permohonan saya.Insha Allah.

Ini contoh surat Kebenaran Suami ( yang sebenarnya suami saya tak baca pun apa yang saya taip dalam surat tu.) yang saya lampirkan dalam permohonan pertukaran ini.Tak tahulah depa dok baca ke tidak tapi inilah usaha saya.huhu.

Contoh Surat Kebenaran Suami -Permohonan pertukaran eg Tukar Guru Antara Negeri.
Ini bukanlah satu jaminan yang kalau rakan guru guru gunakan sebab yang sama, maka urusan permohonan anda akan terus berjaya seperti saya.

Surat Kebenaran Suami yang saya lampirkan bersama permohonan pertukaran saya ke Negeri Sembilan dalam permohonan egtukar guru tahun 2017.

Saya kongsikan ini sebagai gambaran bagaimana saya mengarang sebab musabab permohonan pertukaran saya.Secara peribadi, sebab-sebab pertukaran ini memang terlebih dahulu kami bincangkan bersama sebelum saya mengolahnya menjadi sebuah surat rasmi.

Tips Menyatakan Sebab Dalam Permohonan Pertukaran Sekolah
Banyak sebab yang kita pernah dengar tentang permohonan pertukaran sekolah rakan-rakan kita.Dalam kes saya. beberapa pencerahan dan tips yang saya dapati dan ingin kongsikan ialah :
  1. Semasa membuat permohonan, walaupun saya major dan options dalam subjek Sejarah, tetapi apabila membuat permohonan, kita hanya ditanya mengenai subjek dominan yang saya ajar, maka BM merupakan subjek dominan yang saya ajar.Kalau ikut button traffic yang saya tengok semasa membuat permohonan online, kekosongan subjek dominan itu hanya ada di SJKC.Tetapi semasa memohon, saya tetap memilih untuk ke SK walaupun saya tahu tiada kekosongan.Tawakkal sajalah!- Apabila saya lapor diri ke sekolah baru, saya diberitahu bahawa di sekolah tersebut memang tiada guru dengan option Sejarah.Jadi, kelulusan pertukaran saya secara logiknya memang memenuhi keperluan perkhidmatan seperti yang dimaklumkan oleh KPM tentang kejayaan sesuatu permohonan.
  2. Saya tidak bermain emosi dalam menyatakan sebab secara keterlaluan.Sebab yang saya berikan memang fakta yang tidak dapat disangkal iaitu kami mahu berpindah ke rumah baru yang sudah dibeli.Yelah kan, kalau kita beli rumah, buat apa kita nak duduk sewa sepanjang hayat? Duduk menyewa di bandar Kuala Lumpur? Saya fikir itu bukan tindakan bijak dalam masa yang panjang.
  3. Kekangan kewangan dalam hidup semua orang juga tidak dapat dinafikan.Besar atau kecil sahaja masalahnya,Yang pasti masalah kekangan bagi keluarga saya pula ialah, kami sedang membayar dua buah rumah pada masa yang sama.Rumah pertama yang kami duduki sekarang walaupun bukan sewa, tetap memerlukan komitmen yang tinggi.Jadi alternatif terbaik dalam mengurus kewangan keluarga, suami saya mencadangkan kami segera berpindah ke lokasi yang memang kami ingin menetap, sementara rumah pertama ini akan disewakan.
  4. Secara peribadi, memberi sebab menjaga orang tua seperti sangat biasa dan tidak special, tetapi bagi kami pula, itulah antara hasrat dan impian kami mengapa kami memilih untuk menetap di lokasi yang berhampiran dengan ibu bapa kami.Tipsnya disini, orang tua sebenarnya azimat dan sebab yang sangat mustajab untuk kita masukkan sekali dalam list permohonan pertukaran kita.Niat itu sangat penting.
  5. Jangan buat surat seperti luahan perasaan semata-mata.Kalau dalam surat rasmi kita ceritakam masalah rumahtangga, masalah urus anak dan keluarga sebab duduk berjauhan dengan pasangan atau keluarga, ia hanya menunjukkan ketidakmatangan kita sebagai seorang guru.Olah ayat secara formal supaya kita dilihat serius dalam permohonan dan perancangan hidup berkeluarga kita. 
Apapun, ini semuanya atas rezeki dan asbab sahaja.Yang nyata seperti yang sahabat guru saya sebutkan, rezekinya masih di sekolah lama, tetapi rezeki saya sudah tiada disitu,Rezeki saya kini di sekolah baru dimana saya ditempatkan.Allahuakhbar.Allah sudah aturkan yang terbaik buat saya.Just follow the flow kata Encik Suami saya:)

Antara hadiah yang saya terima daripada seorang sahabat baik di Convent

Tatkala saya mengetahui bahawa permohonan kali pertama melaui eg tukar ini berjaya, jujurnya saya memang tidak bersedia.Tak bersedia maksudnya dari aspek sudut hati dan perasaan saya yang masih sayangkan sekolah Convent, sekolah pertama saya dalam sejarah perkhidmatan perguruan saya dalam sekolah kerajaan. Jika ikut rekod sejarah saya sebagai guru, ini merupakan sekolah ketiga yang pernah saya berkhidmat, dua sebelumnya saya mengajar di sebuah sekolah rendah Islam ( sekolah Integrasi) di Johor Bahru dan juga Gombak.

Majlis terakhir saya di Convent, Iftar bersama rakan-rakan

Persahabatan yang terjalin menjadi kenangan yang sukar dilupakan

Selepas mengetahui di sekolah mana saya ditempatkan, sekali lagi saya blur.Macam mana saya nak lapor diri? Surat kelulusan pertukaran dari JPWP pun saya tidak terima, sedangkan saya diberitahu, perlu bawa surat kelulusan pertukaran sebelum lapor diri ke sekolah baharu.

Lapor Diri di Sekolah Baru
Kalau ikutkan tarikh dalam surat makluman penempatan, pertukaran sekolah saya berkuatkuasa pada 12 Jun 2017 (Isnin).Guru besar sekolah lama pula minta saya mohon penangguhan kerana perlu membuat nota serah tugas sebelum meninggalkan sekolah dan pelbagai urusan yang saya sendiri perlu selesaikan.

Mahu tidak mahu, saya berbincang dengan Encik Suami, untuk meninjau terlebih dahulu lokasi sekolah sambil mencari-cari rumah atau bilik untuk disewa memandangkan rumah yang saya beli itu belum lagi siap renovation untuk diduduki.Namun aturan Allah itu lebih baik.Semuanya menjadi lebih mudah apabila saya menelefon Guru Besar sekolah baru dan maklumkan yang saya mendapat pertukaran ke sekolah beliau, tapi belum lagi mendapat surat pertukaran.

Alhamdulillah, mudah urusannya apabila Guru Besar tersebut minta saya supaya terus sahaja lapor diri apabila saya maklumkan saya ada diluar pagar sekolahnya.hehe.Dari situ, saya terus melapor diri dan berjumpa Guru Besar dan juga Guru Penolong Kanan sekolah itu.

Alhamdulillah, saat saya menaip post ini, saya sudah pun menyerahkan nota serah tugas kepada pentadir sekolah lama dan secara rasmi saya kini bukan lagi warga pendidik di Convent Sentul tetapi menjadi ahli warga guru di SK Kampung Baru Si Rusa, Port Dickson.pheww.

Terima kasih tidak terhingga kepada sahabat guru, pentadbir dan staff di SK Convent Sentul yang saya sayangi:).Kalian antara insan terbaik yang hadir dalam hidup saya.Saya pasti rindu akan segala kegembiraan, kenangan dan pengalaman yang tercipta bersama kalian:)

Kepada warga SK Kampung Baru Si Rusa, please be kind to me:)

Monday, June 19, 2017

Order Tart Mawar Yang Super Sedap Dah Sampai!

Dengan Bsmillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tempahan Tart Mawar Saya Yang Super Sedap Dah Sampai!-Alhamdulillah.Nampaknya masih ada rezeki saya pada raya tahun ini menikmati Tart Mawar air tangan sahabat zaman persekolahan saya dulu.Masih ingat lagi tatkala sahur pagi tadi,sempat saya rasa dua ke tiga ketul tart mawar ni.Kalau ikutkan, mahu saya hadap sorang-sorang je tart mawar ni.Tapi sayang pulak nak makan banyak-banyak, karang cepat habis pulak!haha.

Tart Mawar air tangan sahabat sekolah saya- rasanya memang heaven!

Saya juga ada ceritakan dalam post ini : Tart Mawar Idaman Kalbu- tentang betapa enaknya tart mawar ni sebab inti dia yang gemuk-gemuk tu buat kita selera nak makan dengan kulit tart yang juga tebal dan gebus.pheww!!.

boleh call sahabat saya ni kalau ada sesiapa yang teringin sangat nak try tart mawar paling win yang saya pernah makan ni.Nah no phone dia :019 6335794-Fajar Hayati-

Sejak mencuba tart mawar air tangan rakan saya ini buat kali pertama pada tahun lepas, saya memang dah tak mahu cuba tart nenas orang lain.Nampak sangat ekstremnya tu! Kalau saya jumpa tart mawar yang rasanya sehebat tart mawar rakan saya ni, mungkinlah saya boleh mencubanya pula.hehe.

nampak tak kegebuan kulit tart mawar ni..memang sangat ngam bila kita makan sekali dengan inti nenas yang fresh tu.

Gambar-gambar tart mawar ini saya ambil sebab nak kongsikan betapa lazatnya tart mawar ni.Tengok gambar pun tahu kann.Saya order dua balang dengan sahabat yang saya panggil Fajar, saya sempat keluarkan dari balang dan susun tart mawar ni sebab nak dapat angle gambar tart mawar yang lawa..haha.

 Tengok inti tart mawar ni, sangatlah fresh dan melampau sedap betul rasanya.Tak masam dan terlalu manis.Senang cakap memang terbaiklah!

Tolong jangan kecur air liur tengok close up gambar tart mawar ni ya..kihkih..

Entri ni saya post sebenarnya sebagai follow up sebab saya tak sangka sharing resepi saya tentang Tart Mawar telah menjangkau 13k padahal baru sahaja saya publish pada minggu kedua puasa. Alhamdulillah.Tapi resepi yang saya kongsi itu bukanlah resepi sahabat saya ini, itu resepi yang saya dapatkan hasil menggoogle dari alam maya.Harap sesiapa yang sudah mencuba resepi itu, dapat kongsikan dengan saya hasilnya ya!

layan jelah gambar-gambar yang saya dah kumpul ni ya!

Orait, kalau sesiapa yang belum cuba resepi tart mawar yang saya dah kongsikan tu, kali ini saya kongsikan semula di sini.Semoga resepi ini dapat bantu anda dalam menghasilkan tart mawar yang gebus, sedap dan inti yang fresh!

Resepi Tart Mawar Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
Bahan-bahan buat Pastri Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
  • Tepung 2 3/4 cawan
  • Butter 1/2 cawan ( pure butter, Anchor Salted)
  • Minyak Sapi 1/2 cawan (pure ghee, no added vege oil)
  • Telur Gred B 1 biji
  • Garam 1/4 sudu kecil

Cara-cara Menyediakan doh Tart Mawar
  1. Ayakkan tepung, letak tepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan butter, minyak sapi dan telur. Mix guna whisker sampai sebati. Tak payah kembang.
  3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan gaul guna tangan. Gaul sampai adunan jadi doh. Paling best bila semua adunan boleh membentuk jadi satu doh besar.
  4. Lepas tu, rehatkan sekejap dalam 15-20 minit dalam peti sejuk.
  5. Bolelah mula membuat tart.
  6. Bakar dalam suhu 170 darjah selama 20-22 minit.

Bahan-bahan buat inti Tart Nenas
  • Bahan bahan:
  • 1 kg parutan nenas - tanpa air
  • 1/2 kg gula pasir
  • Air nenas
  • Kayu manis dan bunga cengkih
  • Daun pandan
  • Pewarna kuning

Inti tart nenas yang buat kita teringa-ingat rasanya kann

Cara Cara Menyediakan Inti Tart Nenas
( Boleh rujuk sini : Cara Sediakan Inti Tart Nenas untuk lebih jelas dan details dengan bantuan gambar cara menyediakan inti Tart Nenas)
  1. Selepas diparut hendaklah ditapis dan ketepikan air. Tujuan ditapis adalah untuk mendapatkan berat isi nenas dan menentukan jumlah gula yang digunakan.
  2. Jika parutan agak kasar, bolehlah dikisar seketika dengan menggunakan air nenas tadi menggunakan blender.
  3. Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan. Masukkan sedikit pewarna kuning.
  4. Nyalakan api perlahan dan dikacau sehingga air nenas kering. Inti nenas menjadi berkilat dan tidak melekat di daun pandan.
  5. Bolehlah angkat dan sedia untuk digunakan. Gentel inti seberat 8 gram dan ia dapat menghasilkan 58 biji inti.
wow..terliur rasanya tengok inti tart nenas yang macam ni.

Alhamdulillah.Syukur saya dapat kongsikan review mengenai tart mawar air tangan sahabat saya ni.Jika ada sesiapa yang mahu mencuba tart mawar air tangan sahabat saya ni, jangan lupa contact no phone yang saya dah kongsi kat atas tu ya!

Thanks for reading this entry! sampai jumpa lagi..:)

Friday, June 09, 2017

Kemudahan Cuti Berganti Hari Raya Aidil Fitri Pada 23 Jun 2017

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Kemudahan Cuti Berganti Hari Raya Aidil Fitri Pada 23 Jun 2017-Alhamdulillah.Syukur apabila Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ambil inisiatif memberi kemudahan menyambut perayaan kepada sekolah,Institusi Pendidikan Guru dan Kolej Matrikulasi di negeri Kumpulan B seperti Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, Perak, Selangor, Pulau Pinang, Perlis, Sabah dan Sarawak.

Surat siaran dari KPM mengenai kemudahan cuti berganti Hari Raya Aidilfitri bertarikh 8 Jun 2017
( Print screen dari phone )

Beberapa hari lepas, baru sahaja saya dan Encik Suami berbincang mengenai tarikh sesuai untuk kami menyambut Hari Raya di kampung halaman di Johor.Nak tak nak, memang Jumaat malam baru kami boleh bergerak balik ke kampung.Dah tu je masa yang ada.huhu.Tapi dengan gud news dari KPM ni lapanglah sikit rasanya.Thanks KPM:)

Satu lagi makluman, kemudahan cuti ini perlu diganti pada 17 Jun 2017 ( Hari Sabtu) untuk sekolah yang terlibat.Manakala hari ganti bagi Institusi Pendidikan Guru dan Kolej Matrikulasi perlulah dirujuk kepada Rektor IPG dan Penagarah Bahagian Matrikulasi masisng-masing.Oklah tu.Bila dah ganti awal-awal, takdelah lepas ni akan ganggu cuti raya kita.dok gitu.heheh.

Surat siaran ni juga telah Guru Besar saya kongsikan dalam Official group Whatapps sekolah dan barulah saya confirmkan hal ini dengan Encik Suami.Tak kiralah kita plan nak balik kampung sebelah suami atau Isteri, kita harap perjalanan dan rancangan balik kampung raya kita tu lancar, mudah dan tidak terburu-buru kerana kesuntukkan waktu kann.

Tambah-tambah kepada sesiapa yang kampung halaman memang jauh dari tempat menetap atau bekerja.Pasrah jelah mengadap laluan lebuhraya yang padat dengan kenderaan.Paling penting persiapan kita apabila merancang  perjalanan yang jauh dan panjang.

Semoga perjalanan dan persiapan readers blog ini ke destinasi cuti raya dipermudahkan, dilapangkan dan sentiasa mengutamakan keselamatan.Take care semua readers!

Tuesday, June 06, 2017

Resepi Tart Mawar Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Tart Mawar Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan- Sebenarnya sejak akak order sebalang tart mawar dari seorang rakan yang juga teman satu sekolah menengah dulu, akak terus jatuh cinta dengan rasa tart mawar air tangannya.Memang sangat gebus, rasa dohnya sedang elok lemak sedikit masin, dan intinya juga fresh.

Boleh tengok entri ini, sebab saya kongsikan kisah order tart mawar yang gebus gebas dengan inti nenas fresh ni dari sahabat saya : Order Tart Mawar Yang Super Sedap Dah Sampai!-

geram betul tengok inti Tart Nenas ni yang bulat dan montok kann.Haih..Inilah rupa sebenar tart mawar air tangan sahabat sekolah saya tu.:)Fajar Hayati nama tuan yang buat tart mawar ni.:)

Cubalah ko bayangkan, macam mana akak tak cerewet bab makan Tart Nenas ni sebab akak banyak kali je terkena bila nampak orang jual Tart Nenas, semangat nak cuba rasa ni.Alih-alih tak dapat rasa sedap yang kita bayangkan.

Lagi satu, akak ni dah ada standard rasa Tart Nenas yang sedap kat tekak ni, sebab kita dah jumpa Tart Nenas yang sedap tu kan,maksudnya kat sini bukan kulit tart je gebus dan lembut, inti nenasnya juga kenalah fresh beb! baru mantap Tart Nenas ko tu.

lagi close up gambar tart mawar feveret saya.Ini Tahun kedua saya order tart mawar dengan dia ni.Super sedap beb!

Ceh, akak ni bajet macam dia pernah buat sendiri Tart Nenas tu kan.muehee.Hajat di hati memang tinggi.Nak belajar buat sendiri tart mawar ni.Apapun, kena cari resepi yang best dulu:)Insha Allah.Mari doakan ramai-ramai, akak dapat buat sendiri Tart Nenas Mawar dan kongsikan dalam blog kecik akak ni.aamiin.Tak sabar den ni ha!kihkih.

Sebelum tu, kena ada juga acuan Tart Mawar.Masalahnya acuan Tart pun akak takde.Nampak sangat memang melampau ni.haha.Kalau ada readers yang tak kenal acuan tart mawar dan sedang mencari, meh akak kongsikan gambar acuan tart mawar idaman kalbu ni.

Acuan tart mawar idaman kalbu

Harganya pun RM2.70 je.Boleh cari kat kedai bakery atau kedai-kedai yang jual hardware kot..

Dari tekstur dan warna inti tart nenas pun kita boleh tahu inti nenas tart tersebut fresh ke tidak kan.
Ataupun ada sesetengah orang, dia suka ambik bau dulu atau cium inti tart nenas ni sebab nak tahu inti tu beli kat bakery atau homemade kann.hihi.melampau ni..!

Resepi Tart Mawar Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
Bahan-bahan buat Pastri Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
  • Tepung 2 3/4 cawan
  • Butter 1/2 cawan ( pure butter, Anchor Salted)
  • Minyak Sapi 1/2 cawan (pure ghee, no added vege oil)
  • Telur Gred B 1 biji
  • Garam 1/4 sudu kecil
Cara-cara Menyediakan doh Tart Mawar
  1. Ayakkan tepung, letak tepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan butter, minyak sapi dan telur. Mix guna whisker sampai sebati. Tak payah kembang.
  3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan gaul guna tangan. Gaul sampai adunan jadi doh. Paling best bila semua adunan boleh membentuk jadi satu doh besar.
  4. Lepas tu, rehatkan sekejap dalam 15-20 minit dalam peti sejuk.
  5. Bolelah mula membuat tart.
  6. Bakar dalam suhu 170 darjah selama 20-22 minit.
 Sebenarnya banyak je versi tart yang kita boleh makan, tapi akak nak jugak tart mawar yang macam ni dengan rasa yang macam akak bayangkan.phewww..

Bahan-bahan buat inti Tart Nenas
Oleh : Blog Azie Kitchen
Bahan bahan:
  • 1 kg parutan nenas - tanpa air
  • 1/2 kg gula pasir
  • Air nenas
  • Kayu manis dan bunga cengkih
  • Daun pandan
  • Pewarna kuning

Inilah rupa inti Tart Nenas Kak Azie yang saya kongsi resepinya kat sini.

Cara Cara Menyediakan Inti Tart Nenas
( Boleh rujuk sini : Cara Sediakan Inti Tart Nenas untuk lebih jelas dan details dengan bantuan gambar cara menyediakan inti Tart Nenas)

  1. Selepas diparut hendaklah ditapis dan ketepikan air. Tujuan ditapis adalah untuk mendapatkan berat isi nenas dan menentukan jumlah gula yang digunakan.
  2. Jika parutan agak kasar, bolehlah dikisar seketika dengan menggunakan air nenas tadi menggunakan blender.
  3. Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan. Masukkan sedikit pewarna kuning.
  4. Nyalakan api perlahan dan dikacau sehingga air nenas kering. Inti nenas menjadi berkilat dan tidak melekat di daun pandan.
  5. Bolehlah angkat dan sedia untuk digunakan. Gentel inti seberat 8 gram dan ia dapat menghasilkan 58 biji inti.
Ini pula bila inti nenas tu dah kering dan boleh diangkat dari kuali.Kemudian boleh sejukkan dahulu sebelum kita gentel atau bulat-bulatkan dia bagi montok.haha.Nampak fresh kan?

Nota : Saya suka resepi ini sebab ia menghasilkan inti tart yang fresh dan rasa yang segar.Bayangkana anda gigit tart nenas, kemudian anda dapat rasa inti nenas yang segar, lembut dan sebati dengan kulit tart yang gebus.walawehh sodapnya!




Friday, June 02, 2017

Rahsia Kuih Kapit Crunchy JDT Inti Overload Dan Meleleh Laris Di Pasaran

Dengan Bismillah
As Salam dan Salam Sejahtera,
Rahsia Kuih Kapit Crunchy Inti Overload Dan Meleleh-Memang ramai yang sudah kenal dan tahu tentang fenomena kuih kapit berinti atau berperisa. Masa mula-mula kami buat bisnes kuih kapit berinti ni, kami hanya jumpa dua perisa sahaja iaitu coklat dan peanut butter.Tapi sekarang, citarasa pelanggan pun semakin hebat dan inginkan perisa yang berbeza seperti strawbery, cuppocino, dan banyak lagi.

Rahsia Kuih Kapit Crunchy JDT Inti Overload Dan Meleleh Laris Di Pasaran

Sebenarnya makan kuih kapit dengan inti coklat atau peanut yang overload sudah cukup menyelerakan dan enak berbanding dengan inti yang lain kerana rasa lemak manis kepingan kuih kapit itu sendiri memang ngam sangat -sangat kalau dapat intinya coklat atau peanut.Tak percaya, anda cubalah sendiri!.

Bagi kami pula, kerana menyedari bahawa permintaan kuih kapit crunchy JDT dengan inti overload coklat dan peanut memang mendapat sambutan yang sangat hangat, maka kami hanya fokus kepada dua jenis perisa ini.Bagaimana kami dapat meyakinkan pelanggan kami?

 Harga terkini kami ialah RM23 sebalang mulai Mei 2017

Pilihan terbaik kepada para peminat kuih kapit berinti

Packaging Kemas, Menarik dan Smart!
Anda pernah dengar tentang produk itu sendiri yang on behalf dalam marketing?Senang cakap, tak payah cakap banyak atau convince customer beriya, produk #kuihkapitcrunchyJDT nyata berjaya meningkatkan jualan kami dengan mudah.Senang cakap, produk mudah jual:)

Cuba tengok packaging dan brand yang kami guna di bawah ini.Kuih Kapit crunchy JDT dengan penutup balang merah dan label merah sudah cukup membuatkan pelanggan kami yakin bahawa produk ini bukan sebarangan kuih kapit seperti yang lain!

Packaging kemas dan menarik.Susunan kepingan kuih kapit yang rapi dengan inti coklat dan peanut yang overload, pastinya membuat para pelanggan tertawan biarpun baru kali melihatnya!

Inti kuih Kapit Yang Tebal, Overload dan Gred Yang Bagus
Ini satu lagi rahsia yang tidak dapat disangkal lagi oleh ramai pelanggan kami.Setuju atau tidak, dengan kemunculan inti kuih kapit yang tebal ini, para peminat kuih kapit berinti semakin tidak sabar untuk merasai keenakan kuih kapit crunchy kami.Anda bayangkan, bagaimana pengilang ini boleh dapat idea untuk memasarkan kuih kapit berinti dengan inti coklat dan peanut yang berkualiti tinggi.

Mengapa kami yakin kualiti coklat dan peanut butter kami sangat berkualiti?
Insha Allah.Saat kita gigit kepingan kuih kapit ini, kita juga akan nikmati rasa coklat atau peanut yang lazat, tidak pahit atau terlalu manis ( sekiranya inti coklat) dan tidak berbau tengik atau terlalu berminyak ( jika ia inti peanut butter).Inilah rahsianya mengapa ada usahawan lain dari luar Johor yang menghubungi kami dan bertanyakan tentang inti yang kami gunakan dalam pembuatan kuih kapit crunchy JDT.

Inti coklat yang sangat sedap dan tidak pahit juga tidak terlalu manis

Inti peanut butter yang tidak berbau tengik dan terlalu berminyak

Meskipun kami bukanlah pengeluar bagi #kuihkapitcrunchyJDT ini, kerana kami hanya bertindak sebagai Trusted Supplier bagi kuih kapit inti overload ini.Tidak dapat dinafikan, pesaing kami dalam perniagaan kuih kapit ini sangat ramai.Tetapi tahukah anda bahawa kuih kapit ini bukanlah produk musim perayaan sahaja.Ini kerana, kami telah berjaya membekalkan kuih kapit ini sepanjang masa setiap tahun dengan peningkatan jualan setiap tahun yang sangat memberangsangkan.

Harga Yang Terendah Dalam Pasaran
Mana-mana produk yang kita jual, harga sangat berperanan penting dalam memastikan perniagaan kita maju dan berjaya.Kami telah mengambil inisiatif memilih harga yang low profile tatkala kami memperkenalkan kuih kapit crunchy ini dalam pasaran.Terkini, dengan tawaran harga RM23 sebalang (36-38 pcs) kami masih lagi menerajui harga kuih kapit yang terendah dalam pasaran.

Mulai Mei 2017, harga sebalang kuih kapit kami ialah RM23 sahaja.

Kami anggap inilah rahsia mengapa kami boleh assume bahawa kuih kapit kami mudah jual!Sangat mudah jual sebenarnya.Kalangan agen jualan kami juga mengakui bahawa, produk kuih kapit kami sentiasa mendapat permintaan yang tinggi terutamanya sepanjang musim perayaan ini.

Tempoh Expired Sehingga 6 Bulan
Yang menariknya, kuih kapit kami mempunyai label expired date pada penutup balang.Nampak tak betapa sistematik pengeluaran kuih kapit kami dari kilang sehingga kami sebagai supplier tahu manakah balang yang harus diedar dahulu mengikut tarikh tamat tempohnya.

 Penghargaan Kepada Para Pelanggan
Walau apapun kami sangat akui bahawa tanpa pelanggan, apalah ertinya produk yang bagus sekalipun. Kami ingin menyampaikan rasa terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pelanggan kami yang berada di area Lembah Klang, Selangor, Melaka, Johor, Negeri Sembilan, Penang, Putrajaya, Sarawak, Sabah, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu.

Testimoni Agen Jualan Kuih Kapit Crunchy JDT


Tempahan atau order yang berterusan dari Agen jualan kami membuktikan bahawa permintaan terhadap kuih kapit crunchy memang tidak pernah putus.

Bagaimana kami boleh melangkaui sempadan negeri ini sedangkan kami tidak membuat penghantaran pos atau by bus? Sekali lagi rahsia kami terpaksa kami kongsikan di sini:) Keenakan kuih kapit kami tidak menghalang peminat-peminat kuih kapit ini, by hook or by crook untuk merasai sendiri kuih kapit crunchy JDT.Bagaimana caranya?

Kebanyakan mereka membeli melalui saudara mara, ahli keluarga dan sahabat handai yang berada di Lembah Klang dan membayar secara bank in ke akaun kami.Atau pernah juga pelanggan kami yang berkursus atau mempunyai mesyuarat di KL, mereka akan pulang dan membawa kuih kapit kami sebagai buah tangan kepada ahli keluarga.

Cara Hubungi Trusted Supplier Kuih Kapit Crunchy JDT
Dalam era serba moden dan canggih serta perkembangan dunia teknologi maklumat, banyak saluran anda boleh hubungi kami.Ini adalah yang paling popular, pantas dan mudah.Whatapps sahaja kami dengan no yang diberikan :

Trusted Supplier of Kapit Crunchy JDT-
  1. En.Noor Ahadi bin Yateman ( Abg Hadi )- 012 2765595
  2. Pn.Shamsiah binti Abu Yamin ( Kak Syam)-012 7878386
  3. Fanpage Kuih Kapit Crunchy JDT
fan page kuih kapit crunchy JDT

Kami mempunyai dua lokasi untuk edaran kuih kapit crunchy buat masa ini dan Insha Allah bakal menyusul lokasi edaran ketiga di Port Dickson pada hujung tahun ini:)
  1. Lokasi pertama : Selayang, Batu Caves
  2. Lokasi kedua     : Tol Bukit Gambir, Muar Johor
  3. Lokasi Ketiga    : Bandar Springhill, Port Dickson, Neg.Sembilan ( Tahun 2018 )
Akhir Sekali, terima kasih atas kesudian anda mengikuti review kuih kapit crunchy JDT.Pastikan crunchy from JDT barulah beli:)

Sebarkan perkongsian ini semoga lebih ramai yang mendapat info yang tepat tentang kuih kapit crunchy JDT:)



Blog Cik Matahariku Capai 17 Juta Pageviews

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Blog Cik Matahariku Capai 17 Juta Pageviews-Alhamdulillah.Sebenarnya saya perasan angka pageviews blog ni sudah capai 17 juta pv sejak minggu akhir sebelum Ramadhan lagi.Cuma hari ini baru berkesempatan update dalam blog sebagai salah satu motivasi untuk majukan lagi blog ini.Insha Allah:)

Alhamdulillah, sudah 17 juta pageviews Blog Cik Matahariku

overview pageviews Blog Cik Matahariku. Pada Ramadhan awal 2017, pageviews blog ini mencapai sekitar 50k sehari.


Kenangan Publish Post Pertama 
Alhamdulillah.Pada Hari Jumaat, Ramadhan ke-7 ini, Allah limpahkan rezeki saya dalam berblog.Kalau nak dibandingkan dengan pv blog lain, memanglah blog ini tidak setanding.Tetapi saya bersyukur sebab blog ini masih lagi sempat saya update meskipun ia bukanlah full time.Masih juga saya ingat lagi, azam dan semangat saya beberapa tahun  dahulu, waktu awal saya berblog, saya mahu jadikan blog ini bermanfaat kepada readers blog saya.

Ini merupakan tahun ke-6 saya berblog, dan lebih tepatnya lagi pada bulan Julai nanti, cukuplah usia blog saya menjangkau 6 tahun.Alhamdulillah.Masih ingat lagi, post saya yang pertama dahulu, juga jatuh pada bulan Ramadhan tatkala saya sedang sarat mengandung anak ke-4.Masa tu, tak tahu pun yang sebelah petangnya saya selamat melahirkan baby lelaki pertama dalam family kami:) Macam kelakar pun ada, Kira hari jadi blog saya ni lebih tepat lagi 22 Julai 2011 bersamaan birthday boy saya tu.

Tingkatkan Pageviews Blog Dengan Post Masakan Step By Step Cooking
Kali akhir blog saya capai jutaan pv pada pertengahan bulan 4 yang lalu. Kini bertambah lagi menjadi 17 juta pv.Angka yang bukan sedikit dengan usaha yang dicurahkan.Mulai tahun ini, saya mula fokus berblog dengan berkongsi aktiviti masakan saya di rumah.Seronok rasanya apabila resepi yang kita kongsi dan telah cuba sendiri dapat juga dimanfaatkan oleh readers blog.

kek oren lembut, gebus  dan sedap

kek coklat dengan rasa yang tidak menghampakan

Cubaan buat kuih keria gula melaka yang viral

pau sambal yang tetap lembut walaupun sudah sejuk

Boleh baca juga entri ini tatkala blog saya capai 16 juta pageviews, klik di bawah:
Teknik Tarik Pengunjung Ke Blog Dan Dapat Pageviews Tinggi
Kebanyakan resepi yang saya kongsikan pula adalah hidangan kegemaran keluarga atau saya sendiri yang mahu mencubanya.Saya bukanlah seorang yang pakar dalam masakan, saya cuma ingin kongsikan cara saya memasak resepi yang saya kongsi dan saya dedikasikan kepada sesiapa sahaja yang baru belajar memasak macam saya.haha.

Kongsi resepi memanglah mudah.Yang menjadi sukar, kita kongsikan dengan readers adakah resepi itu menjadi atau tidak.Kita biasa dengar bila rakan-rakan atau saudara mara sering merungut, resepi kat internet tu belum tentu betul semuanya! atau mereka merungut kerana resepi yang mereka ikuti tidak menjanjikan hasil yang memuaskan.

Jadi, sebagai seorang Blogger, saya ambil inisiatif ini untuk kongsikan cara dan step by step memasak sesebuah resepi itu dalam blog saya.Sekurang-kurangnya saya mahu readers turut belajar seperti saya dan lihat hasil sesebuah resepi itu.Alhamdulillah.

Antara resepi dan step by step masakan saya dalam blog yang sudah capai bilangan pageviews sehinga ratusan ribu adalah seperti berikut :
  1. Cara Masak Ayam Ungkep style Jawa Johor ( 200k)
  2. Cara buat bun sosej yang lembut dan gebu ( 110k)
  3. Cara sebenar buat donut yang lembut dan gebu (250k)
  4. Cara Buat Karipap Rangup dengan inti kentang (390k)
  5. Cara Buat cup cake coklat kukus moist ( 320k)
  6. Petua mudah buat bihun goreng sedap ( 268k)
Sebarkan Resepi dan Kongsikan Manfaat
Sebagai tuan tanah blog, saya sangat mengalu-alukan readers blog ini supaya sebarkan resepi yang saya kongsikan dalam blog ini kepada sahabat handai juga saudara mara. Suatu amalan atau kebaikan hanya akan dapat manfaatnya jika kita kongsikan kepada orang lain dan kita buat seperti yang dipelajari.Hal kecil seperti ini tetapi memberi impak yang sangat besar dalam diri orang lain.

Kita tidak tahu, mungkin resepi yang kita kongsikan dapat bantu rakan-rakan kita untuk buat perniagaan, untuk bersedekah atau atau untuk tampung kewangan keluarga.Mungkin juga dapat bantu sesiapa sahaja yang mahu belajar memasak tetapi tidak cukup modal untuk pergi kelas masakan.Cara mudahnya, belajar sendiri sahaja secara online!

Akhir sekali, terima kasih kerana sudi membaca  post di blog ini, menghantar komen dan ulasan dan ada juga yang direct wassap saya untuk bertanya resepi dan cara menyediakan sesuatu hidangan.Andalah motivasi terbaik saya dalam berblog:)

Sampai jumpa lagi.Insha Allah akan bersua lagi dalam post pageviews ke-18 juta pula nanti:)