Saturday, September 23, 2017

Resepi Roti Sarang Lebah Sukatan Cawan Dengan Sos Butterscoth

Saturday, September 23, 2017 4
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Roti Sarang Lebah Sukatan Cawan Dengan Sos Butterscoth-Alhamdulillah.Dah lama saya tengok Roti Sarang Lebah ni viral sejak tahun lepas.Tapi masa tu saya belum teringin lagi nak mencubanya.Kali ini teringin nak cuba, tapi oven pulak buat hal.Ada problem kat fius.So, saya bertabah sahaja buat masa ini dan hanya mampu simpan resepi dulu dalam blog.huhu.

 roti sarang lebah dengan sos butterscoth yang enak

dapat makan roti sarang lebah ni time panas-panas memang heaven kann.hehhe.

Bab roti meroti ni memang kesukaan saya sebab saya sendiri suka makan roti, dan anak-anak juga sudah mula ada yang ikut kesukaan saya ini.Ada masa memang mahu mencuba pelbagai jenis roti tapi kadang-kadang perlu cari masa yang bersesuaian.

Resepi roti sarang lebah ini saya ambil dari facebook yang telah dikongsikan oleh saudari Noy Yullan. Nampak sedap roti sarang lebah yang dikongsikan oleh akak ni, jadi saya usahakan pula untuk dikongsikan pula dalam blog saya.

rupa roti sarang lebah yang belum dimasukkan ke dalam oven.

Resepi Roti Sarang Labah Sukatan Cawan
Sumber resepi :FB Noy Yullan

Bahan A
1 cawan air suam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat
3 sudu kecil yis (1 bungkus/11gm)

Bahan B
1 biji telur
3 cawan tepung roti/high protein flour
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega

Bahan C
* 1 biji kuning telur
* 1/4 cawan susu segar kotak atau bancuh
(Satukan dan kocak rata)
Kuaci
Almond flakes
Bijan

Sos Butterscotch
2 cawan gula perang
2 cawan susu cair atau susu segar kotak
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar mentega

Penyediaan sos Butterscoth
Dengan api sederhana, cairkan gula sehingga menjadi karamel. Satukan susu, esen vanila, dan tepung gandum. Kocak rata. Tapis dan masukkan campuran susu tadi perlahan-lahan. Kacau. Masukkan mentega. Kacau lagi. Apabila agak pekat, tutup api.

Jika anda suka akan kelembutan dan kegebuan roti sarang lebah seperti ini, 
anda harus mencubanya sendiri di rumah:)

Cara-Cara Menyediakan Roti Sarang Lebah
  1. Satukan bahan A. Rehatkan sekitar 10 minit atau sehingga berbuih. Jika tidak berbuih, maknanya yis sudah mati atau tidak aktif.
  2. Satukan bahan B. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diuli. Tambah air mengikut keperluan doh.
  3. Uli doh sehingga doh tidak melekat di tangan dan mangkuk mixer.
  4. Sapukan tepung pada tangan. Bulatkan doh. Letak di dalam bekas yang disapu mentega atau minyak. Tutup permukaan bekas. Rehatkan doh sekitar 30-40 minit atau hingga doh naik berganda. Jika cuaca panas, doh cepat naik.
  5. Tekan doh bagi membuang udara dalam doh.
  6. Sapu loyang dengan mentega atau minyak. Bahagi dan timbang doh mengikut saiz yang diingini. (Saya buat 24gm). Susun doh. Jangan terlalu rapat kerana doh akan naik sekali lagi.
  7. Tutup permukaan loyang dengan plastic wrap. Rehatkan lagi sekitar 30 minit.
  8. Sapu atau sembur permukaan doh roti dengan bancuhan susu dan kuning telur.
  9. Tabur kuaci, bijan, dan almond flakes.
  10. Panaskan oven dengan suhu 170'C api atas bawah terlebih dahulu. Bakar doh sekitar 20 minit. (Nota: Suhu dan masa membakar roti bergantung pada oven masing-masing, ya).
  11. Apabila roti masak, sapu permukaan roti dengan mentega ketika roti masih panas (jika suka). Tuang sos butterscotch dan sedia dimakan.
sos butterscoth yang pastinya menambah keenakan roti sarang lebah


Selamat mencuba 😊.


Salam Maal Hijrah 1439H :)

Saturday, September 23, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Wahh.Syukur kita semua kan.Kali ini dapat cuti hujung minggu yang agak panjang sikit daripada biasa.Sambutan Awal Muharam jatuh pada Hari Jumaat dan kita-kita yang bekerja pada hari Jumaat dapat cuti sehingga hari Ahad.Sayalah antara orang yang paling happy sebab hanya hujung minggu sahaja berpeluang bersama anak-anak dan suami, sementara hari biasa kami terpaksa berjauhan kerana saya sudah bertukar tempat kerja di Port Dickson.huhu.

Semoga hari-hari mendatang dalam kehidupan kita lebih baik 
daripada hari sebelumnya.aamiin.

Walau apapun, saya redha dan tabahkan hati sebab semuanya berjalan mengikut apa yang kami rencanakan.Insha Allah, semoga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga untuk berpindah rumah di Port Dickson pada penghujung bulan November ini.aamiin.

Hampir terlupa nak ucapkan selamat Tahun Baru Hijrah kepada semua pembaca blog Cik Matahariku:)Kalau anda rajin singgah blog ini, pasti anda juga perasan bahawa template blog saya kini sudah berwajah baru.yeahh.Saya sendiri sudah terfikir beberapa kali untuk tukar template baru.Template yang lama sebenarnya ok lagi, tapi saya sendiri sudah bosan dan mahu cuba template baru.heheh.

Perubahan itu seperti suatu tuntutan dalam kehidupan bagi orang-orang yang mahu berjaya dan menjadi lebih baik.

Yang pastinya, saya masih tetap memilih template yang responsif supaya ia dapat beri lebih banyak faedah kepada saya yang mengutamakan kemudahan blog saya di akses secara mobile dan pada masa sama iklan Adsense dalam blog saya juga dapat berfungsi dengan lebih baik.Insha Allah.

Apa Azam Tahun Baru Anda?
Jarang sekali kita mahu buat azam baru sempena kedatangan Tahun Baru Hijrah ni kan.Atau saya sendiri yang macam tu, mungkin anda tidak.Sebenarnya saya baru sahaja menyambut ulang tahun kelahiran dalam minggu ini.Seorang sahabat baik bertanya sama ada saya mahu sebiji kek untuk meraikan hari lahir saya?

Saya sekadar ketawa.Agak lucu dan aneh apabila ulangtahun kelahiran saya yang sudah mencapai usia empat dekad ini mahu meniup lilin bagai.Saya sudah merasakan yang saya ini "dah jadi orang tua" sejak usia saya penghujung 30-an lagi.


Kenangan bersama sahabat-sahabat terbaik di SK Convent.

Cuma saya semakin aneh, apabila bersembang-sembang dengan rakan sekolah, mereka usik saya supaya mengandung lagi kerana saya masih muda! Ah, muda yang mana pun saya tak pasti.huhai.Begitulah agaknya, orang yang beritahu kita muda tu sudah berusia hujung 40an atau 50an.Kalau begitu, mungkin benarlah saya masih "muda".haha.

Kasih Sayang dan Rahmat Tuhan Berpanjangan
Saya menjawab pertanyaan teman tadi bahawa saya hanya mahukan kasih sayang dari keluarga dan sahabat handai.Saya mahu menyayangi dan disayangi.Itu sahaja.Pada usia begini, selain kegembiraan kerana disayangi dan menyayangi, saya pasti anda juga seperti saya mahukan ketenangan dan kesihatan dalam beribadah.aamiin.

Betullah seperti perkongsian dalam whatapps yang saya ada baca, semakin kita berusia kita hanya mahu bersendiri kerana kita mahu melepaskan dunia ini dan bertemu Ilahi dalam keadaan kita benar-benar sedia bertemuNya.

Bagi saya pula, cukuplah Allah tidak mengambil iman saya yang sedikit dan belum sempurna ini.Itulah sahaja yang paling saya takuti.Semoga Allah limpahi kita dengan rahmatNya yang berpanjangan.aamiin.

Saya doakan anda semua pembaca blog ini istiqamah dengan segala amalan dan apa sahaja kebaikan yang sedang dilaksanakan.Semoga juga anda mendapat manfaat yang besar dengan kehadiran blog yang tidak sepertinya ini.Insha Allah.

Sehingga bertemu lagi sahabat pembaca budiman:)

Wednesday, September 13, 2017

Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan

Wednesday, September 13, 2017 1
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan-Mesti ramai yang mencari-cari resepi istimewa kek Marble dengan sukatan cawan sampai jumpa blog ni kan.haha.Saya pun lama mencari resepi kek marble yang senang kita nak buat dan sukat.Tambah-tambah lagi saya ni beginner dalam bab buat kek mekek bagai ni.

Kek Marble kredit air tangan Rozmaliza Omar (fb)

Teringat zaman kecik saya dulu, mak saya suka beli kek marble yang dijual kat kedai.Bukan sahaja musim raya, kalau tak raya pun mak saya tetap beli kek marble dengan colour coklat dan kuning dia tu.

Asalnya saya masa tu kan bebudak lagi, manalah minat dengan kek "orang tua" macam tu, tapi entah kenapa satu hari tu, saya teringin nak cuba rasa kek marble tu, lepas rasa baru dapat jawapan kenapa mak saya suka bebenor dengan kek marble ni.Sedap gila ko! Kek ni lembap dan sedikit padat.Tapi bila masuk mulut, moistnya sampai ke tekak..pheww!!

Orait, bab buat kek dengan sukatan cawan memang hobi saya.Kalau readers baca mana-mana kek yang saya buat dan kongsi dalam ni, sure saya guna sukatan cawan.

Kek Marble Daripada Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn)

Kali ni saya dapat resepi kek marble dari Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn) yang juga sudah berjaya dicuba dengan jayanya oleh orang yang kongsi resepi ni.Sebab tu saya berani share resepi ni.Teringin juga nak cuba sendiri, tapi buat masa ini, saya dok di luar kawasan kat Negeri Pasir Berdengung, jadi susah sikit den nak membuatnya..mueheheh.

Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan
Sumber :Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn)
Sumber gambar : Jom Belajar Buat Kek
1 cawan butter 
3/4 cawan gula castor 
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
1 sdb baking powder (ayak)
1 sdt esen vanilla
3 sdb susu pekat manis
2 sdb serbuk koko.
(guna loyang saiz 6@7)

Nampak moist tekstur kek marble ni kann..

Cara Menyediakan Kek Marble Moist Sukatan Cawan
  1. Pukul butter dan gula selama 10-12 minit.Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan. 
  2. Kemudian, masukkan esen vanilla, tepung gandum, baking powder.Guna kaedah kaup balik sahaja dan masukkan susu pekat manis.Gaul hingga sebati semua bahan.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Adunan pertama warna asal/plain.Warna kedua pula letakkan dua sudu besar serbuk koko.
  4. Jangan lupa sapu marjerin pada loyang saiz 6inci atau 7inci dan lapik dengan kertas minyak.
  5. Ambil satu senduk adunan dan letak ditengah-tengah loyang.Jangan ratakan.Kemudian ambil satu senduk adunan koko tindihkan tengah adunan pertama tadi, jangan ratakan juga.
  6. Ulang hingga habis adunan tersebut.
  7. Kalau dah siap, boleh buat corak dengan lidi atau boleh tengok contoh cara nak buat corak kat bawah.
  8. Panaskan oven suhu 170 darjah dan bakar selama 45 minit atau hingga masak.Gunakan api atas dan bawah.(Sebaiknya juga ikut kepanasan oven masing-masing ya).
Step by Step buat Kek Marble Moist Sukatan Cawan
Sumber gambar : Jom Belajar Buat Kek

Bahagikan adunan kepada dua bahagian dengan satu adunan yang asal, adunan kedua pula yang sudah dicampur dengan serbuk koko. 

Masukkan satu senduk/sudu besar adunan asal kemudian diikuti satu senduk adunan yang mengandungi serbuk koko tadi.Tak payah gaul atau ratakan, biarkan je.Buat step ni sehingga selesai. 

Ini hasilnya bila kita dah masukkan semua adunan tadi 

 Baki adunan dengan serbuk koko tadi letakkan sedikit di atas permukaan adunan

kemudian, lorekkan dengan lidi mengikut corak yang disukai.

Ini hasilnya selepas di bakar:)

Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan
Resepi dari Rozmaliza Omar
Sumber: Azlina Ina
Bahan-bahan:-
1 1/2 ketul butter (SCS)
3/4 cawan gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu (kecil) esen vanila
1/2 cawan susu pekat
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu (kecil) baking powder
3 sudu (besar) serbuk koko

Cara Menyediakan Kek Marble Moist Sukatan Cawan
  1. Masukkan Gula,butter,esen vanila ke dalam mixer atau bekas adunan dan putar dengan kelajuan tinggi selama 15-20 minit sampai gebu. 
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, akhir sekali putar 15 minit. 
  3. Kemudian masukkan susu dan putar sebati.
  4. Masukkan pula tepung sedikit-sedikit  sambil perlahankan mixer dan masukkan semua. Speedkan balik dan putar selama 3-4 minit.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian masukkan 3 sudu (besar) serbuk koko. 
  6. Masukkan dalam loyang berselang seli sampai habis. 
  7. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 C selama 15 minit pertama. 
  8. Turunkan suhu pada 150 C selama 45 minit. Bila masak terbalikkan atas redai kek dan buang baking paper, kemudian terbalikkan semula serta merta pada kedudukan asal.
kek marble hasil resepi Azlina Ina yang dibuat oleh Rozmaliza Omar (fb)

Harapnya kepada readers yang berminat untuk mencuba resepi ini bolehlah cuba buat sendiri kat rumah ya.Kalau ikutkan, banyak versi resepi kek marble yang kita boleh jumpa khasnya kalau kita google dalam internet, pilihan di tangan anda.Kalau pertama kali kita mencuba sesuatu resepi, kita kena rajin dapatkan banyak tips dan info berkaitan pembuatan kek marble supaya kita dapat menyediakan kek yang betul dan sedap, yang penting tidak membazir:)

Thanks for reading this entry n God Bless:)

Thursday, September 07, 2017

Kek Lapis Homemade Special Dari Kawan Sekolah

Thursday, September 07, 2017 6
Dengan Bismillah
As Salam dan Salam Sejahtera,
Allkisahnya, ini cerita zaman raya puasa bulan tujuh hari tu.Itu pun kira beraya "tak sengaja" ke rumah seorang kawan satu sekolah.Asbabnya saya repeat order tart mawar sedap air tangannya yang pernah saya kongsikan dalam entri ini : Tart Mawar Paling Sedap-

Last-last terus datang ambik tart mawar yang saya order dari kawan ni kat rumahnya yang terletak di Cheras.Sempatlah juga kawan saya yang sangat baik ini jamu kami dengan soto ayam, ubi rebus cicah sambal tumis, bihun sup dan pelbagai jenis kuih raya yang mantap-mantap rasanya!

Sebelum balik dari rumahnya, dibekalkan kami dengan dua bungkus kek lapis homemade air tangannya sendiri yang sangat menusuk kalbu rasanya! wallah.sodap sangat sampai sayang nak makan banyak-banyak.hahha.

Inilah rupa paras kek lapis yang dibuat oleh kawan saya yang sangat baik ni.
Ekau nampak tak lapisan kek ni yang sangat rapi dan cantik pulak pilihan warnanya.
Akak polis yang buat ni tau.amacam..cun tak?

Yang sebelah kiri namanya kek lapis prune cheese dan yang colourful tu pulak namanya kek lapis hawflakes cheese. Saya kalau kuih muih yang ada cheese ni memang feveret lah!

Jeles betul dengan kepandaian kawan baik saya ni tau..kenapalah dia ni rajin sangat buat 
kek lapis ni kann..dahlah sedap tak tahan pulak tu..

Ada tak yang macam saya suka dengan kuih muih yang ada cheese atau readers yang suka kek lapis?
agak-agak kalau saya recommendded, ramai tak yang nak order?hehhehe.

Tengok tu, betapa sayangnya nak makan, saya potong kek ni pun nipis-nipis je.hahah.
berebut anak beranak makan kek lapis ni.huhu.

satu hari satu keping je boleh makan..kihkih..

kawan saya ni bagi gitu-gitu je kat saya hari tu, kalau jual ni agak-agak berapa 
satu pack kek lapis ni ya? Ada sesiapa readers saya yang boleh bagitahu kat komen nanti?

Orait, saya ni sebenarnya memandai je tayang kek lapis marvellous pemberian kawan baik saya ni kat dalam blog.Salah satu sebabnya ialah kek ni sangat sedap, lembap dan moist, lembut dan sangat berasa bahan-bahan yang digunakan.

Jadi, apa salahnya kalau ada readers blog saya yang tinggal area Cheras atau Kuala Lumpur, bolehlah try contact dia, makanan sedap ni memang kena kongsi supaya lagi ramai orang yang dapat nikmati keenakan kek lapis kawan saya ni.-Fajar Hayati- 019 6335794 ( Wassap)

Lupa nak bagi tahu juga, Kawan saya ni juga buat tart mawar yang sah-sah ekau mesti repeat order lepas dah makan sebalang.Tart mawar ni juga signature food terbaik kawan saya ni.

 Tart mawar sedap.Kesedapan dia bilo ko makan sampai pejam-pejam mata..haha.

Jangan lupa wassap Akak Fajar kita kalau nak order ya:)-

Thanks for reading this entry readers! God Bless..

Monday, August 28, 2017

Rumah Kedua Sudah Siap Buat Minor Renovation

Monday, August 28, 2017 2
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Rumah Kedua Sudah Siap Buat Renovation- Alhamdulillah. Memandangkan kami bakal berpindah ke rumah baru pada penghujung November atau awal Disember tahun ini, semua urusan berkaitan rumah baru kami di Negeri Sembilan sudah mula berjalan. Syukur pada Allah Taala, atas limpahan rahmat, rezeki dan kasih sayangNya sehingga kami dapat meneruskan usaha membuat minor renovation untuk rumah kedua ini.

Kalau dalam post yang lalu : Impian Miliki Rumah Kedua Jadi Kenyataan- dalam post kali ini saya kongsikan sedikit minor renovation yang kami buat untuk rumah kedua ini.Alhamdulillah, Allah permudahkan hasrat dan urusan kami berkat doa ibu bapa dan mungkin juga readers blog yang mengikuti perkembangan post saya dalam blog ini:)

Kediaman baru kami di Bandar Springhill, Port Dickson.

Alhamdulillah, Akhirnya impian kami sekelaurga hampir menjadi realiti sedikit masa lagi.InshaAllah

No money no talk.haha.Husband saya banyak kali "patahkan" hasrat atau angan-angan saya tatkala cuba-cuba survey bahagian living room, bilik tidur atau cabinet dapur yang cantik dan terbaik untuk rumah baru kami ini.Yup! saya tahu, kami sudah menggunakan hampir semua sumber kewangan yang kami ada untuk perbelanjaan minor renovation yang kami sudah lakukan.

Minor Renovation Rumah Kedua
Bukanlah renovation sangat pun sebenarnya, tapi lebih kepada pecahkan bahagian dapur supaya lebih luas dan praktikal untuk kami yang mempunyai family besar.Selebihnya kami buat perkara basic sebelum masuk ke rumah baru iaitu pasang grill satu rumah, pasang kipas dan lampu dan juga buat roof di bahagian balcony dan juga porch rumah.Itu pun dah banyak kali juga "jammed" mana nak korek duit lagi ni.hehhehe.

Kisahnya begini.Asalnya kami merancang untuk berpindah dan menetap di Port Dickson dalam setahun dua lagi.Tetapi Allah jua merancang, apabila permohonan pertukaran sekolah saya ke Port Dickson tiada sebarang masalah dan kini saya sudah pun berkhidmat di sana, sementara Encik Husband dan anak-anak sahaja yang masih menetap di KL.

Itu yang menyebabkan usaha-usaha melengkapkan keperluan asas rumah  baru ini perlu disegerakan kerana kami merancang untuk berpindah pada hujung tahun ini.Apa pun, kami sangat bersyukur, sekurang-kurangnya hal basic untuk rumah ini di diami sudah siap.

keadaan rumah ketika kontrakto sedang menyiapkan plaster ceiling rumah dan
keadaan rumah kami apabila sudah siap buat plaster ceiling dan selesai pasang kipas dan lampu


 Inilah bahagian dapur yang kami minta kontraktor pecahkan dan menjadikan daripada dua ruang kepada satu ruang dapur yang lebih luas dan lapang.Baru siap pasang table top, tapi cabinet hold dulu sebab No money no talk.hahah.

ini ruang dapur bahagian tingkap dan sinki semasa dalam proses renovate

 ini pula ruang yang sama selepas siap renovate.

Ini pula bahagian belakang rumah yang kami buat minor renovation

Alhamdulilllah.Selesai renovate bahagian dapur.Kalau ikut pelan asal bahagian dapur tu sama macam dapur jiran sebelah rumah tu. 


 ruang laluan tangga ke tingkat atas

laundry room-haih.Tak sabar nak decorate ruang ni macam kat majalah dan contoh ruang laundry yang cantik dan menarik yang banyak kat internet tu..huhi.

ruang depan rumah, time ambil pic ni grill untuk tingkap depan ni belum siap pasang lagi.

pintu utama rumah baru siap pasang grill.Kalau ikut hati, nak pasang safety door yang ribu raban tu harganya, tapi apakan daya..no money no talk.Insha Allah, kalau ada rezeki lain nanti akan di usahakan.aamiin.

Allah Sebaik-baik Penolong
Beginilah keadaannya.Dalam pada kita merasakan seperti tiada upaya untuk mencapai impian dan hasrat yang kita inginkan, Allah jua sebaik-baik penolong buat kita.Jangan pernah putus asa dengan janjiNya bahawa mintalah apa sahaja padaKU, dan akan aku kabulkan permintaanmu-

Banyak pengalaman ajaib sebenarnya tatkala kami sedang berusaha untuk menyelesaikan usaha-usaha menyiapkan renovation rumah ini, sesungguhnya rahmat Allah itu sangat luas.Apa yang kami nampak, semakin kita memerlukan pertolongan Allah, perbanyakanlah buat apa sahaja yang Allah perintahkan.Misalnya selalu menziarah orang tua atau bertanya khabar, minta doa mereka supaya usaha kita dipermudahkan.

Berbakti kepada orang tua seperti mengembirakan mereka dan sedaya upaya penuhi keinginanan mereka, walaupun ada masa kita rasa tidak punya kemampuan dan kelapangan masa untuk melaksanakannya.Insha Allah.Pertolongan  Allah akan sampai.aamiin.

Alhamdulillah, doakan kami supaya dipermudahkan semua urusan berpindah rumah dan dapat menjadikan kediaman ini seperti mana yang kami impikan.Terima kasih semua.Sampai jumpa lagi:)

Sunday, August 27, 2017

Shawl Cantik dan Bergaya Untuk Kanak-Kanak

Sunday, August 27, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Shawl Cantik dan Bergaya Untuk Kanak-Kanak-Alhamdulillah, Raya Haji semakin hampir.Kalau ikut perasaan, kalau boleh raya haji pun nak pakai baju raya sedondon kan.hehe.Nampak sangat ko kemaruk publisiti.haha.Orait, saya sebenarnya sangat teruja bila tengah survey tudung cantik untuk anak-anak pompuan sendiri, jumpa pulak dengan satu online shop yang memang jual tudung online dan speciality depa ni jual tudung budak-budak saja.

kena pulak dengan warna pink ni.Lagilah tak boleh lena selagi tak grab untuk anak pompuan kita kan..heheh..

Asalnya nak tengok-tengok je, tapi macam tak boleh nak tahan kalau setakat tengok je.Tudung budak pompuan kat sini memang lawa-lawa dan cun habis beb!Apa yang paling saya suka dengan keistimewaan tudung yang dijual ialah ia diperbuat dari jenis kain yang sangat sesuai dengan keperluan anak-anak kecil yang sedang lasak dan baru belajar bertudung.

Tambah-tambah ada pulak batu yang bersinar kat tudung tu, makin manis dan jelitalah anak-anak kita kalau dapat gayakan tudung ni.

Koleksi tudung yang saya kongsikan ni antara yang paling latest yang baru dijual di Online Shop Tudung Si Comel sempena Raya Haji tahun 2017. Antara ciri-ciri yang menarik tentang tudung-tudung ini ialah seperti berikut :

KELEBIHAN SHAWL OMBRE EXCLUSIVE
  1. Warna yang lembut
  2. Corak abstrak yang minimal
  3. Dihiasi batu rhinestones yg bersinar
  4. Shawl dua muka tanpa pin
  5. Tidak perlu iron
  6. Boleh dibasuh mesin
  7. Material moss crepe
  8. 6 pilihan warna
  9. Sangat kemas terletak
SAIZ/UKURAN/CADANGAN UMUR

Dihasilkan dengan potongan khas yang sesuai bagi kanak-kanak berusia 4 tahun  hingga 12 tahun (berbadan kecil). 

Saiz S cadangan umur  4-9 tahun
Lilit muka : 20 Inci
Labuh dari dagu : 16 Inci

Saiz  M cadangan umur  9-12 tahun
Lilit muka : 23 Inci 
Labuh dari dagu : 18 Inci 

Pilihan dua warna yang menarik dan memukau pandangan

warna-warna yang lembut dan sesuai untuk anak perempuan yang sopan dan manis

Boleh cuba, jika tidak sesuai boleh dipulangkan. Yang penting Si Comel puan SELESA.

MATERIAL
Shawl Ombre  diperbuat dari material High Quality Moss Crepe bagi memastikan keSELESAan Si Comel kita. Dihasilkan agar Si Comel gemar bertudung, In shaa Allah.

JAMINAN 180 HARI

dihiasi batu rhinestones yang bersinar

Jangan lupa hadiahkan anak perempuan anda tudung cantik dan bergaya ini

Orait, cakap banyak pun tak berapa nak untung sangat sebab anda kena lawat sendiri online shop Tudung Si Comel ini dan pilih sendiri tudung anak perempaun yang berkenan di mata anda.

Kalau dah ada yang berkenan, boleh  klik terus pic kat bawah ini !


Saturday, August 26, 2017

Koleksi Tudung Kanak-Kanak Terbaru Yang Cantik dan Murah

Saturday, August 26, 2017 4
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Koleksi Tudung Kanak-Kanak Terbaru Yang Cantik dan Murah-Haih.Adakah anda sedang mencari sebuah online shop khas untuk pakaian islamic kids bagi anak-anak anda? Anda sedang mencari tudung dengan fesyen semasa yang cantik untuk si comel anda?Atau anda mahu beli mini telekung untuk anak-anak perempuan anda?

Yup! Anda memang bertuah sebab kali ini saya nak kongsikan satu online shop special untuk anak-anak perempuan kesayangan kita.Yeahh.

Online Shop Tudung Si Comel
Cakap pasal tudung budak-budak pompuan ni, memang banyak kedai yang jual tudung budak.Kita boleh je nak beli online atau pi terus kat mana-mana kedai yang jual tudung budak ni.Tapi biasanya kalau ikut pengalaman saya sendiri cari tudung anak-anak ni, pilihan kat kedai memang agak kurang dan ada kalanya fesyen yang ada pula macam makcik-makcik punya style tudung pulak.huhu.

Orait, kali ini jom ikut saya pi shopping online kat Online Shop Tudung Si Comel.Pertama sekali kalau anda tengok-tengok pilihan tudung yang ada, memang rambang mata kita mak-mak dibuatnya.Cantik-cantik semuanya ko..haha.

Jom, kita layan gambar tudung cantik di online shop ni.

 Klik Gambar untuk details dan harga istimewa

 Klik Gambar untuk details dan harga istimewa

  Klik Gambar untuk details dan harga istimewa

Ada lebih 12 pilihan tudung warna warni dengan corak atau fesyen yang terkini
sangat sesuai dengan anak-anak pompuan kita khasnya yang sudah bersekolah dan pastinya mahu kelihatan cantik jika mahu keluar rumah.

5 Sebab Anda Patut Beli Tudung Anak-Anak Perempuan di Online Shop Tudung Si Comel
Selain pilihan tudung yang pelbagai warna dan corak, sebagai ibu kita juga harus mengambil kira keselesaan anak-anak ketika memakai tudung.Bagi saya pula yang mempunyai tiga orang anak perempuan, keselesaan tudung ketika anak memakainya harus diberi perhatian.

Anak perempuan ni, nampak je macam comel dan manis time bertudung, tapi kalau depa dah jumpa geng atau kawan-kawan sebaya, mereka akan bermain tanpa henti, bermain dengan lasak dan ada kala jika berpeluh mereka cabut terus tudung yang dipakai.

Kita pula, dalam proses mendidik ni, kalau boleh anak-anak ni belajar pakai tudung walau dimana mereka berada khasnya ketika di luar rumah kan.

Orait, saya kongsikan di sini kenapa ibu-ibu semua patut beli tudung di sini.
1. Tudung ini diperbuat daripada jenis Material Cotton Prada Original yang diimport khas dan ianya  lembut serta selesa.
2. Di reka dengan style tudung sarung jadi tak perlukan pin atau brooch jika anak anda memakainya.
3.Potongan tudung atau cutting yang tampak menawan dan stylish.
4. Aksesori pada tudung dijahit terus jadi ia sangat sesuai dengan kanak-kanak yang sememangnya aktif dan sedang lasak dan membesar.
5.Kebanyakan tudung di online shop ini di hasilkan dengan tiga saiz iaitu sesuai untuk kalangan anak-anak yang berusia sekitar 2 tahun hingga 11 tahun.
6.Harganya sangat mampu milik sesuai dengan kualiti tudung yang dihasilkan.

Aksesori dijahit terus pada tudung dan ianya pasti sangat sesuai bagi anak-anak yang sedang lasak

instant shawl yang juga sangat trendy tapi selesa untuk anak-anak pakai

Gabungan warna dan rekaan yang memikat pandangan

Pastikan anda membeli tudung untuk anak perempuan anda hanya di Online Shop Tudung Si Comel ya! Jika anda mahu window shopping atau membuat tempahan boleh terus klik gambar di bawah ini.

Saya mahu order tudung untuk 
anak perempuan saya sekarang!

Tudung kanak-kanak
Klik gambar di atas untuk buat tempahan

Terima Kasih membaca post ini, semoga dapat bantu anda mendapatkan tudung cantik dan murah untuk anak perempuan kesayangan anda:)